Outliers door Malcolm Gladwell

Bedrijf Carrière Financiën Malcolm Gladwell Uitbijters

Het verhaal van succes

Outliers door Malcolm Gladwell

Koop boek - Outliers door Malcolm Gladwell

Wat is precies het onderwerp van het boekuitschenders?

Een studie van mensen die uitzonderlijke niveaus van prestaties bereiken - hetzij in wiskunde, atletiek, rechten of een ander gebied - dat buiten het bereik van typische ervaring ligt, is het onderwerp van de documentaire Outliers (2009).
We hebben de neiging te geloven dat deze uitbijters een geheim inherent talent bezitten waarmee ze naar de top van hun respectieve beroepen kunnen klimmen, maar andere variabelen, zoals familie, cultuur en zelfs geboortedaten, kunnen een aanzienlijke impact hebben op hun niveau van succes.

Wie leest het boekuitschenders?

  • Iedereen die een beter begrip wil krijgen van wat het betekent om succesvol te zijn en hoe het te bereiken, moet dit boek lezen.
  • Leraren, coaches en degenen die in de trainingsindustrie werken
  • consultants en anderen die betrokken zijn bij het hervormen van het overheidsbeleid

Wat is de achtergrond van Malcolm Gladwell?

Malcolm Gladwell is een stafschrijver voor het tijdschrift New Yorker. Hij woont in New York City. Hij begon zijn professionele journalistieke carrière als correspondent voor The Washington Post, waar hij zaken en wetenschap behandelde. Hij werd benoemd tot Time Magazine's lijst van de 100 meest invloedrijke personen ter wereld in 2005.
Samen met uitbijters is Gladwell de auteur van vele andere best verkopende boeken, waaronder het omslagpunt: hoe kleine dingen een enorm verschil kunnen maken en opmerking: de kracht van denken zonder denken (beide gepubliceerd door Penguin).

Wat zit er precies voor mij in? Ontdek waarom het concept van "zelfgemaakt" succes een misvatting is.

Heb je ooit een biografie gelezen van een beroemde persoon waarin het succes van het individu wordt toegeschreven aan pure dom geluk? Als je dat hebt gedaan, ben je niet alleen. Hoogstwaarschijnlijk niet. In plaats daarvan, als het gaat om succesverhalen, geloven we graag dat de individuen in kwestie hun positie hebben bereikt door hun eigen vaardigheden en hard werken. Dit is de mythe van de 'zelfgemaakte man' en deze noten zullen aantonen dat het gebaseerd is op zand in plaats van op rots. Je zult zien hoeveel onzichtbare variabelen het succes van een persoon beïnvloeden en hoeveel van die factoren buiten de controle van het individu in kwestie zijn. Je zult ontdekken waarom Bill Gates en de Beatles zo succesvol waren; Waarom uw geboortedatum misschien uw kansen om een ​​ijshockey te zijn, heeft verpest; En wat rijstmacht te maken heeft met rekenkundige vaardigheden in deze noten.

Het concept van de "zelfgemaakte man" wordt zeer gewaardeerd in onze samenleving.

Wanneer we een briljante wiskundige ontmoeten, hebben we de neiging te geloven dat zijn vermogen om logisch te redeneren iets is waarmee hij is geboren. Hetzelfde kan gezegd worden over de behendigheid van topsporters, het gevoel van ritme van muzikanten en de probleemoplossende vaardigheden van computerprogrammeurs. Dit komt door het feit dat we van nature geneigd zijn om het succes of de prestatie van een individu te crediteren aan zijn of haar eigen inspanningen en inherente talenten. Tijdens het rennen voor gouverneur van Florida gebruikte Jeb Bush de uitdrukking "zelfgemaakte man" om zichzelf te beschrijven als onderdeel van zijn algemene campagneplan. Dit is, op zijn zachtst gezegd, absurd; Hij stamde af van twee Amerikaanse presidenten, een rijke bankier van Wall Street en een senator van de Verenigde Staten onder zijn directe familieleden. Aangezien individualiteit in onze samenleving zo wordt gewaardeerd, heeft hij deze aanpak echter geprobeerd.

De prestaties van Jeb Bush plaatsen hem in de categorie uitbijter - een persoon die iets statistisch uitzonderlijks heeft bereikt. Net zoals de gelukkige achtergrond van Bush hem echter hielp bij het behalen van succes, helpen ook minder gunstige externe omstandigheden andere uitbijters om verder te gaan dan het gemiddelde. We hebben zoveel nadruk gelegd op mensen en hun "zelfgemaakte" prestaties die we vaak kiezen om het belang van andere variabelen over het hoofd te zien of te bagatelliseren. De mythe van de "zelfgemaakte man" bestaat-en het is een zeer, zeer populaire mythe.

Wanneer u een bepaald punt in uw ontwikkeling bereikt, zijn extra vaardigheden niet langer nuttig.

Ondanks het feit dat fysieke attributen essentieel zijn, vertaalt 6'10 "lang niet onmiddellijk in een basketbaldeal van een miljoen dollar, en het hebben van een hoog IQ vertaalt zich niet automatisch in een Nobelprijs. Wat is de reden hierachter? Een "drempel" voor sommige kenmerken die worden geassocieerd met succes, zoals lengte in basketbalspelers of kwantitatieve intelligentie bij wiskundigen. Nadat een basketbalspeler een bepaalde hoogte heeft bereikt, maakt een extra paar centimeter geen verschil zijn of haar uitvoering.

Overeenkomsten kunnen worden gezien op andere gebieden, zoals onderwijs, waar beleid van positieve acties bepaalde rechtenscholen ertoe heeft gebracht hun toelatingscriteria voor leden van raciale minderheden te verminderen. Wanneer de postdoctorale prestaties echter worden geëvalueerd, is er geen significant verschil meer tussen studenten minderheid en niet-minderheid in termen van totale prestaties op de rechtenstudie. Ondanks dat het een slechtere academische prestaties heeft, zowel voor als tijdens de rechtenstudie, verdienen minderheidsstudenten vergelijkbare inkomsten, krijgen hetzelfde aantal prijzen en leveren ze hetzelfde aantal bijdragen aan de juridische gemeenschap als hun blanke tegenhangers.

Op dezelfde manier als de hoogte slechts tot op zekere hoogte telt in basketbalspelers, nadat u een bepaald niveau van juridische kennis hebt opgedaan, beginnen andere variabelen een grotere rol te spelen. Gerelateerde vaardigheden en kenmerken zijn essentiële basis voor succes in een beroep - je kunt geen juridische expert worden als je geen logische redeneervaardigheden hebt - maar als je eenmaal de vaardighedenbarrière hebt bereikt, zullen zelfs kleine verbeteringen in het natuurlijke redeneervermogen niet voortstuwen je verder in je carrière. Andere factoren, zoals sociale vaardigheden, contacten of zelfs een gelukkige onderbreking, zullen succes bepalen.

Om iets van wereldklasse in alles te bereiken, duurt het ongeveer 10.000 uur oefenen-wat geen kleine prestatie is.

Ondanks het feit dat talent ongetwijfeld een cruciale component is in de formule voor succes, lijkt het erop dat harde inspanning minstens zo essentieel is, zo niet meer. Bill Gates besteedde een aanzienlijke hoeveelheid inspanning aan het bestuderen van computerprogrammering. De Beatles besteedden een aanzienlijke hoeveelheid tijd op het podium. Ondanks het feit dat ze ook extreem begaafde mensen waren, was het hun langdurige praktijk die hen tot het niveau van artiesten van wereldklasse verhoogde. Studies hebben aangetoond dat u, om alles van wereldklasse in alles te verkrijgen, een "kritische minimale" hoeveelheid tijd-ongeveer 10.000 uur-moet besteden om te oefenen. Het spreekt voor zich dat niet iedereen de luxe heeft om zoveel tijd te besteden aan een bepaalde vaardigheid of hobby.

Eerst en vooral moet je de kans krijgen om zo vroeg mogelijk te beginnen om zoveel mogelijk oefening te krijgen en een voordeel te krijgen ten opzichte van je concurrenten. Het is ook noodzakelijk voor u of uw gezin om de financiële middelen te hebben om u te ondersteunen; Het is moeilijk om tijd te vinden voor werkgelegenheid of huishoudelijke taken wanneer u 40 uur per week werkt om te proberen een wereldberoemde violist te worden. Afhankelijk van wat u wilt bereiken, heeft u mogelijk ook toegang tot dure, ultramoderne apparatuur om uw taak te voltooien. Naast aanmoediging van zowel familie en vrienden als coaches, instructeurs en aardige mensen die je op straat tegenkomt, is het mogelijk om al deze dingen te hebben, zoals Bill Gates of The Beatles in hun tijd deden. Het feit is dat veel mensen dat niet doen, en als gevolg daarvan worden ze in wezen de kans ontzegd om expertise van wereldklasse in hun respectieve gebieden te bereiken.

De maand waarin je bent geboren, kan een aanzienlijke impact hebben op je levensresultaten.

Uw "relatieve leeftijd" - dat wil zeggen, hoe oud u bent in relatie tot andere mensen in een ontwikkelingsgroep - kan u in verschillende omstandigheden maken of breken. Neem bijvoorbeeld de in aanmerking komende afsluitingsdatum voor leeftijdsgroepen in Canadese jeugdhockeycompetities, die 1 januari is, ter illustratie. Alle kinderen die in hetzelfde kalenderjaar zijn geboren, concurreren met elkaar. Lijkt redelijk, nietwaar? Dat is het niet, op zijn zachtst gezegd. Kinderen geboren in januari worden opgezet tegen degenen die eind december zijn geboren, volgens de jaarlijkse cutoff -datums. Met andere woorden, kinderen geboren in december concurreren tegen kinderen die in wezen een jaar ouder zijn dan ze zijn. Hoewel het systeem inherent oneerlijk is, produceert het ook een zelfvervullende profetie: coaches prijzen de beste negenjarigen omdat ze sterkere en betere spelers zijn terwijl ze in werkelijkheid geen van zijn; Ze zijn gewoon een jaar ouder-een aanzienlijk verschil wanneer een jaar een achtste van je leven vertegenwoordigt.

Kinderen die een oneerlijke leeftijdsvoordeel krijgen, krijgen meer aanmoediging en kansen om te groeien tijdens een kritieke periode van hun ontwikkeling, wat hen ten goede komt. Dit wordt een cumulatief voordeel genoemd en het verklaart waarom professionele Canadese hockeyspelers hun verjaardagen vaker vieren in de vroege helft van het jaar dan in de tweede helft. De gedachte kan bij je opkomen dat het "geen groot probleem" is, omdat je niet deelneemt aan ijshockey. "Ik ben zelfs geen burger van Canada!" In elke regio waar individuen worden verdeeld in leeftijdsgebaseerde groepen op basis van jaarlijkse cutoff-datums, kan de relatieve leeftijd echter leiden tot ongelijke kansen voor degenen die jonger of ouder zijn. Ze worden gevonden in de meeste sportcompetities. Is er een andere locatie waar deze kunnen worden gevonden? Scholen.

Vanwege haar beperkte aandachtsspanne kan een vijfjarige ten onrechte geloven dat ze een 'probleemkind' is, en ze kan opgroeien met de overtuiging dat ze er een is. Ze groeit op tot een Harvard-student en tegelijkertijd de kalme bijna zesjarige die naast haar zit.

De omgeving waarin u wordt verhoogd, kan een aanzienlijk effect hebben op uw vermogen om succes te bereiken.

Wanneer u een bepaald competentieniveau bereikt, houden uw inherente talenten niet langer relevant te zijn in uw streven naar succes. Praktische intelligentie is een veel essentieeler element om te overwegen dan academische intelligentie. Het is 'procedurele' kennis die praktische intelligentie onderscheidt: begrijpen hoe u sociale omstandigheden kunt analyseren en manipuleren om uw doelen te bereiken - met andere woorden, weten wie u moet stellen welke vraag en wanneer. Het vermogen van mensen om met autoriteitscijfers in contact te komen en te onderhandelen, kan hen helpen om dichter bij het gewenste resultaat te komen. Dit is niet iets dat vanzelfsprekend voor je komt. Socioloog Annette LaReau ontdekte dat rijkere ouders vaker dan ouders in de lagere klasse in hun kinderen een gevoel van "rechten" in hun leven inhangen. Over het algemeen doen ouders dit door meer aandacht te besteden aan hun kinderen of op zijn minst door hun kinderen stimulerende activiteiten te bieden die intellectuele ontwikkeling aanmoedigen.

Ze brengen hun kinderen de mogelijkheid om respect te eisen en een instelling te "aanpassen" om aan hun eigen vereisten te voldoen. Met andere woorden, ze geven hun kinderen een gevoel van praktische intelligentie. In vergelijking met rijkere ouders zijn ouders met een lager inkomen vaak bang voor de autoriteiten en laten hun kinderen een patroon van "natuurlijke ontwikkeling" volgen-er is minder push-productie-inkomsten dan in rijkere huizen. Het resultaat is dat arme studenten minder geneigd zijn om praktische inlichtingeninstructie te krijgen, wat hun vooruitzichten om succes op school te behalen aanzienlijk vermindert.

Het jaar waarin je bent geboren, kan je leven maken of verpesten.

Het optreden van "oneerlijke" voordelen in het leven kan optreden bij de meest onverwachte bronnen. Overweeg de fortuinen van vele bekende software-miljonairs, waaronder Bill Gates, Steve Jobs en Bill Joy, mede-oprichter van Sun Microsystems. Ze zijn allemaal geboren met een uitzonderlijk talent voor logisch denken, evenals ambitie, praktische intelligentie en kansen om hun capaciteiten in verschillende situaties en situaties op de proef te stellen. Is het raadsel van de buitengewoon succesvolle eindelijk opgelost? Niet zo snel, mijn vriend. Dat ze kansen hadden, is niet het punt; Het is het feit dat ze een specifieke reeks mogelijkheden hadden waarmee ze hun 10.000 uur computerprogrammeerervaring op precies het juiste moment in de geschiedenis konden verzamelen, is het punt.

Hun geboorte kwam op het perfecte moment voor hen om te profiteren van de voortdurend veranderende software -industrie: laat genoeg om een ​​nieuw computermodel te hebben ontvangen dat het eenvoudiger maakte om programmeerproblemen uit te werken, maar niet zo laat dat anderen hun ideeën konden stelen voordat ze zou ze kunnen implementeren. Het was ook belangrijk voor hen om de juiste leeftijd te zijn toen ze hun bedrijf begonnen; Als ze aanzienlijk ouder waren geweest, waren ze misschien meer geïnteresseerd in "vestigen" dan in het nemen van de enorme risico's die hen in staat stelden te slagen. Hoewel niet elke geweldige software -ondernemer werd geboren in de jaren 1954 tot 1956, is het feit dat zovelen aangeven dat op het juiste moment op de juiste locatie staat belangrijk.

Waar je vandaan komt, kan zowel geografisch als cultureel een aanzienlijke impact hebben op je vermogen om te slagen.

Je bent je ongetwijfeld bewust van het idee dat Aziaten van nature begaafd zijn in wiskunde. Sommigen kunnen schreeuwen: "Politiek fout!" Als ze dit horen, zijn er toch veel aspecten van de oosterse cultuur die kinderen echt helpen het beter te doen in de wiskunde. De eerste is een kwestie van taal. In Aziatische talen, wanneer kinderen de woorden voor cijfers leren, worden ze onmiddellijk geleerd hoe ze ook getallen kunnen optellen, waardoor ze hun wiskundige aanleg vanaf jonge leeftijd kunnen opbouwen. Rijst landbouw, wat een steunpilaar is van het Aziatische dieet, helpt kinderen niet alleen om taal te leren, maar het helpt hen ook om rekenkunde te leren, omdat rijstmoerderij een sterke werkethiek bevordert. Rijstteelt is veel moeilijker dan het cultiveren van westerse gewassen. Precisie, coördinatie en geduld zijn vereist voor een succesvolle en winstgevende rijstoogst.

Boeren onder feodale systemen in Europa hadden weinig te tonen voor hun inspanningen; Ze werden gedwongen om de meerderheid van hun oogsten te geven aan wrede verhuurders. Feudale systemen waren echter niet populair in Azië en rijstteelt bood een duidelijk verband tussen inspanning en terugkeer voor de boer. Daarom bloeide een cultuur van hard arbeid; Eén bijzonder verhelderend eeuwen oud spreekwoord zei: "Niemand die voor zonsopgang driehonderd zestig dagen per jaar wakker kan worden, maakt zijn gezin niet rijk." Wat heeft dit precies te maken met rekenen? Rekenen is bijvoorbeeld moeilijk en u kunt een uur doorbrengen met proberen erachter te komen waarom u -17 blijft krijgen wanneer het antwoord 19,473.6 moet zijn wanneer u 19.473.6 zou moeten ontvangen. De resultaten van studies hebben aangetoond dat leerlingen in westerse landen veel sneller aan rekenkundige problemen verliezen dan studenten in oostelijke landen.

Meestal spreken, ja, Aziaten zijn over het algemeen uitstekend in wiskunde; Het maakt deel uit van hun cultureel erfgoed. Mensen die afnemen van arbeidersarbeiders hebben meer kans op een positieve houding ten opzichte van werk, wat vooral nuttig kan zijn bij het bestuderen van wiskunde. Deze neiging gaat door, zelfs nadat gezinnen hun rijstvelden al vele generaties hebben verlaten.

Als we het belang van cultureel erfgoed begrijpen, kunnen we meer individuen helpen bij hun inspanningen om succes te bereiken - en falen voorkomen.

Er zijn andere minder genoteerde afwijkingen, zoals vliegtuigongevallen, die moeten worden vermeld. Dit zeer ongewone gebeurtenis vindt bijna meestal plaats als gevolg van de accumulatie van een onwaarschijnlijke opeenvolging van kleine problemen of fouten, die elk op zichzelf in onbelangrijk zouden zijn geweest. Net zoals Bill Gates echter het geluk had om de ene kans na de andere tegen te komen, kunnen piloten een opeenvolging van kleine problemen tegenkomen die zich voortbouwen op een grote catastrofe. Als voorbeeld wordt Korean Air, een vervoerder die eerder een slecht veiligheidsrecord had tot het jaar 2000, uitgekozen. Hun ongevalsnelheid was meer dan zeventien keer groter dan de norm voor de hele industrie. In andere gevallen, zoals de Aziatische neiging tot wiskunde, kan dit slechte staat van dienst worden verklaard door culturele nalatenschappen.

De Koreaanse cultuur legt een hoge nadruk op gezaghebbende figuren, en het is gebruikelijk om constant uit te stellen aan die in posities van grotere autoriteit. Lagere bemanningsleden voelen zich misschien niet op hun gemak bij het bekritiseren van de kapitein als de schipper een fout maakt in een vliegtuig, omdat hun cultureel erfgoed bepaalt dat ze dat niet zouden moeten doen. Het is mogelijk dat een van de ongevallen van Koreaanse lucht in Guam werd veroorzaakt door een dergelijke communicatie -afbraak. Eerste officier probeerde de vermoeide kapitein te informeren dat de zichtbaarheid te laag was om een ​​visuele benadering van de landingsbaan te maken, maar om de kapitein te voorkomen met een uitdrukkelijke instructie, vroeg hij gewoon: "Denk je niet dat het meer zal regenen ? ". In deze regio specifiek? ' De kapitein negeerde de angst van de eerste officier over het weer en hun vliegtuig stortte als gevolg van zijn beslissing in een heuvel.

In de nasleep van een hervorming die erkende dat het Koreaanse culturele erfgoed van hiërarchie moeilijkheden kan opleveren tijdens het exploiteren van een vliegtuig, rekruteerde Koreaanse lucht een Amerikaans bedrijf om de communicatievaardigheden van haar cockpitbemanningsleden te verbeteren. Nu is het veiligheidsrecord van het bedrijf op gelijke voet met dat van zijn rivalen.

Als we de factoren kunnen identificeren die bijdragen aan ongelijke speelvelden, kunnen we het aantal kansen voor individuen om te bereiken vergroten.

Het is ongewoon dat de methoden die we gebruiken om het ontluikende potentieel in succesverhalen te verminderen, effectief of efficiënt zijn, en de uitkomst is een klein aantal succesvolle uitbijters. Jaarlijkse cutoff -datums in hockey impliceren dat junioren die laat in het jaar worden geboren moeten concurreren tegen kinderen die bijna een jaar ouder zijn dan zij. Een NHL -speler geboren op 27 december in Canada, daarentegen, kan zijn moeder daarentegen niet vragen om terug in de tijd te gaan en te voorkomen dat hij tot 1 januari wordt bevallen, en hij moet niet worden gedwongen te wensen dat hij dat kon. Duizenden hockeyspelers die mogelijk een sterke werkethiek hebben ontwikkeld of hebben geleerd om de puck beter aan te pakken dan iemand anders in de competitie, worden mogelijkheden ontnomen omdat middelen worden toegewezen aan degenen die een oneerlijk voordeel hebben vanwege hun geboorte die zich voordoet in de juiste tijd van het jaar . Sommige mensen profiteren van cumulatief voordeel, terwijl anderen last hebben van cumulatief nadeel.

Zodra deze zwakte in het systeem is geïdentificeerd, is het echter mogelijk om deze te corrigeren. Als alternatief voor het gebruik van jaarlijkse cutoff -datums, kunnen we jonge hockeyspelers in vier keer zoveel groepen splitsen totdat het voordeel van de relatieve leeftijd niet langer voordelig voor hen is. Baby's van januari tot maart spelen in de ene groep, baby's van april tot juni in een andere, enzovoort. Hetzelfde geldt voor onderwijsinstellingen. In plaats van achterover te leunen en de kinderen van rijkere ouders toe te staan ​​meer kansen te hebben, kunnen we programma's opzetten zoals de KIPP-Kennis is Power Program-Academy in de South Bronx, een uitdagende middelbare school die toegankelijk is voor kinderen van dit zeer lage inkomen buurt. Kipp slaagt erin om 84 procent van zijn kinderen te laten scoren op of boven hun cijferniveau in rekenkunde tegen de tijd dat ze het achtste leerjaar voltooien, ondanks het feit dat er geen tests of ingangscriteria zijn, en ondanks het feit dat de meerderheid van de studenten vandaan komt kansarme families.

Samenvatting aan het einde

De belangrijkste les in dit boek is dat geen enkele man, vrouw of Canadese hockeyspeler een eiland is op zichzelf. Overmatig succes is het gevolg van een opeenvolging van kansen, gelukkige pauzes en andere gebeurtenissen die samenkomen om de exacte voorwaarden te produceren die een buitengewone prestatie mogelijk maken.

Koop boek - Outliers door Malcolm Gladwell

Geschreven door BrookPad Team op basis van uitbijters door Malcolm GladwellOuder bericht Nieuwer bericht


laat een reactie achter

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd