Rich Dad’s Cashflow Quadrant by Robert T. Kiyosaki with Sharon L. Lechter

Rich Dad's Cashflow Quadrant door Robert T. Kiyosaki met Sharon L. Lechter

Gids voor financiële vrijheid

Rich Dad's Cashflow Quadrant door Robert T. Kiyosaki met Sharon L. Lechter

Koop boek - Rich Dad's Cashflow Quadrant van Robert T. Kiyosaki met Sharon L. Lechter

Wat is het onderwerp van het cashflow -kwadrantboek van de rijke vader?

Rich Dad's Cashflow Quadrant (1998) is een financiële planningstool die mensen helpt financiële onafhankelijkheid te bereiken. De auteurs van de Rich Dad, Poor Dad -serie, Robert T. Kiyosaki en Sharon L. Lechter, legt in hun tweede boek, Rich Dad, arme vader, uit hoe sommige mensen financieel succes bereiken zonder zoveel moeite te doen als de rest van ons. Met behulp van een combinatie van onderwijs en autobiografie leggen ze uit waarom u misschien het onjuiste idee hebt over het bereiken van financiële onafhankelijkheid en strategieën bieden om van gedachten te veranderen.

Wie is de doelgroep voor het cashflow -kwadrantboek van de rijke vader?

  • Iedereen die weg wil komen van de 9-tot-5 Grind hoeft niet verder te zien dan Warren Buffet en Bill Gates wil Tobes.
  • Degenen met ambities die groter zijn dan hun financiële middelen

Wie is Robert T. Kiyosaki, en wat is zijn relatie met Sharon L. Lechter?

Robert T. Kiyosaki is de best verkopende auteur van Rich Dad, Poor Dad, die in vele talen is vertaald. Het Rich Dad -bedrijf, een onderwijsbedrijf dat persoonlijk financieel en zakelijk onderwijs biedt via boeken en video's, is opgericht door hem. Hij is de maker van Rich Global LLC en de Rich Dad Company. Hij is ook een radio -persoonlijkheid en een belegger, onder andere.
Sharon Lechter is een Amerikaanse ondernemer en gemeenschapsleider die zich inzet om de financiële educatie van tieners en jongeren in de Verenigde Staten te verbeteren. Pay Your Family First is een bedrijf voor financiële educatie opgericht door haar en haar man, en Thrive Time for Teens is een bekroond financieel bordspel gecreëerd door haar en haar man.

Wat zit er precies voor mij in? Leer hoe u de eerste stappen kunt nemen op weg naar financiële onafhankelijkheid.

Zou het niet geweldig zijn als je je op uw werk zou kunnen doen en zich terugtrekken in een idyllische levensstijl omringd door overvloed? Je bent niet de enige die zich zo voelt. Voor velen van ons zullen die ambities echter precies dat blijven: ambities. Voor auteur Robert T. Kiyosaki is dit niet het geval. Uiteindelijk was hij in staat om zijn dromen te transformeren in de rijkdom en vrijheid die hij nu leuk vindt. Zijn eigen vader was een overwerkte medewerker van de overheid geweest die daardoor dankbaar was en in financiële ramp was als gevolg van zijn acties. Nadat hij dit met zijn vader had zien gebeuren, zwoer Kiyosaki dat hij het hem nooit zou laten overkomen in zijn eigen leven. Als gevolg hiervan leerde hij geld te genereren, ongeacht waar hij was.

Door tientallen jaren van succesvolle investeringen en bedrijfsontwikkeling, zult u de fundamentele principes begrijpen die Kiyosaki heeft toegepast op zijn eigen leven, die u in deze aantekeningen zult bestuderen. In plaats van bepaalde methoden te leren, krijg je inzicht in de onderliggende concepten die hem gedurende zijn hele carrière hebben geleid. Met elke hoop kun je ze zelf ophalen. U leert over de vier verschillende soorten cashflow in deze bankbiljetten, evenals wat de informatietijdperk impliceert voor onze werkgelegenheid en pensioenen, en hoe angst onze perceptie van geld- en geldbeheer beïnvloedt.

Over het algemeen kunnen de vele methoden waarin we geld verdienen, worden ingedeeld in vier kwadranten.

Overweeg het volgende scenario: u tekende een eenvoudig plusteken op een vel papier. Wat denk je dat je ziet? Is het niet waar dat er twee lijnen zijn - één horizontaal en één verticaal? Vier witte gebieden worden gedeeld door deze lijnen. Quadranten zijn de vier ruimtes waaruit een kwadrant bestaat. In dit geval is de belangrijkste les dat de vele methoden die we verdienen geld in vier kwadranten kunnen worden ingedeeld. Dus, wat zijn deze vier kwadranten van de kaart precies? Elk wordt bijvoorbeeld aangeduid met een letter: E, S, B en I, bijvoorbeeld. De kwadranten E- en S bevinden zich aan de linkerkant van het plussymbool. De letter E staat voor 'werknemer', terwijl de brief S staat voor 'klein bedrijf of zelfstandige'. De kwadranten B en I bevinden zich aan de rechterkant van het diagram. De letter B staat voor "grote bedrijfseigenaar", terwijl de brief I staat voor "investering". Als gevolg hiervan val je, afhankelijk van hoe je je levensonderhoud verdient, in een van de vier categorieën.

In de loop van je leven kun je geld verdienen met slechts één, een paar of al deze kwadranten van kansen. Overweeg het geval van een arts die nu in de Verenigde Staten werkzaam is. Als alternatief kan ze ervoor kiezen om een ​​levensonderhoud te maken als E (een werknemer). Ze kan dit doen door lid te worden van het personeel van een groot ziekenhuis of verzekeringsbedrijf, voor de overheid in de volksgezondheid te werken of een carrière als militaire arts na te streven. Of, om het anders te zeggen, door een traditionele 9-tot-5-baan te werken. Bovendien kan diezelfde arts ervoor kiezen om zelfstandige te zijn en zijn of haar eigen privépraktijk te openen. Ze zou een kantoor openen, personeel in dienst nemen en een geheime lijst van patiënten samenstellen voordat ze haar bedrijf begon. Het zou nog steeds moeilijk werk zijn, maar ze zou meer controle hebben over de situatie.

Als derde alternatief kan deze arts ervoor kiezen om een ​​beoefenaar op B-level te worden (eigenaar van Big Business). Ze kan haar eigen kliniek openen en andere medische professionals in dienst hebben. Bijgevolg zou ze waarschijnlijk iemand anders inhuren - een bedrijfsmanager - om het bedrijf in een dergelijk scenario te exploiteren. Als gevolg hiervan zou ze de kliniek bezitten, maar zou ze daar niet moeten werken. Aan de andere kant kan ze blijven werken als arts, terwijl ze ook een bedrijf start dat geen verband houdt met de geneeskunde. Ze zou hoogstwaarschijnlijk ook een belegbare inkomsten hebben, gezien haar hoge inkomsten als arts. Terwijl ze nog steeds medicijnen beoefent en haar kliniek exploiteert of haar bedrijf begeleiden, kan ze ook trainen om een ​​IVF -verpleegkundige (belegger) te worden. Ze kan dit doen door een investering te doen in aandelen of onroerend goed.

Tot nu toe, zo eenvoudig, toch? Dit vertegenwoordigt de fundamentele basis van onze beschaving. Personen met verschillende vaardigheden en eigenschappen zijn vereist in elk van deze kwadranten. Veel mensen ontdekken hun plaats in het leven en zijn tevreden in het kwadrant waarin ze eindigen - er is voor sommige mensen geen "juiste" of "verkeerde" optie in het leven. Maar wat als u een leven van financiële onafhankelijkheid wilt leiden? Wat doe je als je weg wilt van de sleur van het dagelijks leven? Het zal dan nodig zijn om over te schakelen van de kwadranten van E en S naar de kwadranten van B en I. Kortom, het is een overgang van werken naar bezitten. We komen hierachter in de volgende sectie.

U zult geen financiële onafhankelijkheid bereiken door te studeren en hard te werken.

Toen Robert Kiyosaki opgroeide in Hawaii, had hij twee vaderfiguren die gedurende zijn hele leven invloedrijk waren. Een van hen was zijn biologische vader, die in dienst was van de regering. De andere persoon was de vader van zijn buddy Mike, die op zichzelf een succesvolle zakenman en investeerder was. Hij begon naar hen te verwijzen als zijn arme vader en zijn rijke vader, respectievelijk. Zijn observaties van hun leven leidden tot de ontdekking van basiswaarheden over arbeid en geld voor hem. De belangrijkste les om hiervan weg te nemen is dat studeren en hard werken u niet tot financiële onafhankelijkheid zal leiden.

Op het eerste gezicht leek de biologische vader van Kiyosaki een succesvolle zakenman te zijn-hij had een goede opleiding en was zeer geliefd en gerespecteerd. Hij had het heel goed op school gedaan en had zich een weg gewerkt tot de positie van het hoofd van het onderwijs in de Hawaiiaanse regering. Als regeringsfunctionaris was hij daarentegen overbelast met werk-zijn kalender zat boordevol afspraken en hij was altijd onderweg. Dit leidde ertoe dat hij een beperkte hoeveelheid quality time met zijn gezin had en zich overgaat aan zijn tweede liefde, die boeken leest.

Bovendien had hij, ondanks zijn spraakmakende overheidspositie, weinig financiële middelen. Hoewel hij een briljante en goed gereisde man was, bleef hij geloven in de fundamentele illusie van onze generatie: dat hard werken zonder beleggen financiële stabiliteit zal bieden. Dit was te wijten aan het feit dat hij, ondanks zijn uitstekende academische achtergrond, een vreselijke financiële opleiding had gekregen. In feite geloofde hij niet in het bestaan ​​van een financiële opleiding en belde hij openlijk iemand die probeerde te leren over investeringen of onroerend goed. De vader van Mike, een succesvolle zakenman en investeerder, leek daarentegen altijd genoeg van tijd als geld te hebben. Het leek zelfs alsof hij meer tijd had voor de auteur dan hij voor zijn echte vader.

De vader van Mike was alles wat de "arme vader" van de auteur verachtte: hij had geen formeel onderwijs, maar hij was goed thuis in onderwerpen zoals "dividenden" en "eigendomwaarde" en hij begreep veel over hen. Hij had de beslissing lang geleden genomen dat hij, in plaats van al zijn tijd in de E- en S-kwadranten door te brengen, probeerde weg te komen van de maling van de negen-tot-vijf Workaday-wereld. Dus, wat deed hij precies? Hij begon vroeg in het leven in onroerend goed te investeren en verhoogde geleidelijk zijn belangen. Uiteindelijk was hij in staat om een ​​hotelimperium op te richten. Als gevolg hiervan, hoewel hij bleef worden bespot door opgeleide mensen, begon hij ook een passief inkomen uit al zijn hotels en motels op te bouwen. Het is mogelijk dat anderen hem misschien uitlachen. Maar hij had plotseling de hele tijd in de wereld in handen. Toen hij de kans kreeg, kon hij zelfs alle romans lezen die zijn tegenstanders zouden willen lezen als ze alleen de tijd hadden om dit te doen.

Hard werken en intelligent werken zijn twee heel verschillende dingen.

Eens, toen de auteur Mike bij zijn huis bezocht, ging de "rijke vader" van de auteur hem zitten en vertelde hem een ​​verhaal. Hij zou het kunnen beschouwen als een keerpunt in zijn financiële opleiding. Het was destijds onbekend bij Kiyosaki, maar dit verhaal zou verder gaan met het illustreren van het fundamentele verschil tussen mensen die in de E- en S -kwadranten wonen en degenen die in de B- en I -kwadranten wonen. De belangrijkste les om hiervan weg te nemen is dat hard werken en intelligent werken twee heel verschillende dingen zijn. De plot van het verhaal ging als volgt verder: een betoverend klein gehucht stond ooit aan de rand van een prachtig meer. Het enige probleem was dat het geen toegang had tot een waterbron. Om dit probleem aan te pakken, kwamen de dorpsoudsten overeen om twee mannen in te huren, Ed en Bill.

Ed, de eerste aannemer die arriveerde, ging meteen aan de slag. Hij nam de beslissing om twee stalen emmers naar een naburig meer te brengen, ze met water te vullen en vervolgens terug te brengen. Om het watertank van het dorp alleen te vullen, moest hij vele uren werken. Hij was helemaal uitgeput tegen het einde van de dag. Maar op zijn minst werd hij betaald voor zijn inspanningen. Ed werd opgelucht toen de andere aannemer, Bill, een tijdje verdween, omdat hij geen concurrentie meer had. Bill, aan de andere kant, zat niet rond om niets te doen. Als alternatief voor de aankoop van twee stalen emmers om het water te transporteren, had Bill een businessplan opgesteld, een bedrijf opgesteld, investeerders aangeworven, een president aangenomen en een bouwteam samengesteld.

De bemanning van Bill voltooide de bouw van een roestvrijstalen pijpleiding die de stad binnen een jaar aan het meer verbond. Vervolgens breidde Bill binnen enkele dagen zijn pijplijn uit met meer gemeenschappen. Ed's water was schoner, goedkoper en gemakkelijker toegankelijk, maar toch leverde hij schoner, gemakkelijker beschikbaar water. Hij was niet lang voordat hij geld verdiende van een systeem dat hij vanaf de grond had opgebouwd. Binnenkort zou hij helemaal niet meer moeten werken. Ed daarentegen duwde zichzelf in een voortijdig graf om zelfs te breken, alleen om te overleven. Uiteindelijk was Bill in staat om zijn pijplijnbedrijf te verkopen en met pensioen te gaan met een aanzienlijke som geld. Ed, aan de andere kant, kon alleen maar met verdriet kijken, omdat zijn kinderen ervoor kozen om de waterdichtheid van hun vader niet voort te zetten en naar de stad ging. Het eenvoudige verhaal van ED en Bill illustreert het basisonderscheid tussen de linker- en rechterhandgrens: het belang van hard werken versus het belang van slim werken.

In de huidige economie kunnen we niet afhankelijk zijn van de overheid om altijd voor onze belangen te zorgen. We moeten de controle over ons financiële welzijn overnemen en er een prioriteit van maken.

In de wereld van vandaag leven we in wat vaak wordt aangeduid als het 'informatietijdperk'. Deze periode begon rond het jaar 1991. Met de komst van nieuwe technologie konden bedrijven hun geld over de hele wereld overdragen met een razendsnelle snelheid, waardoor het "industriële tijdperk" ten einde kwam. Als gevolg hiervan stonden stabiele, vakbondswerkgelegenheid en adequate overheidspensioenen op het punt volledig afgebouwd te worden. Velen van ons hebben echter nog steeds moeite om de tijd bij te houden. De belangrijkste les hier is dat we in de huidige economie niet afhankelijk kunnen zijn van de overheid om voor ons beste belang te zorgen. We moeten de controle over ons financiële welzijn overnemen en er een prioriteit van maken. In werkelijkheid zijn velen van ons nog steeds vatbaar om op dezelfde manier te denken als onze voorouders en grootmoeders. Dat wil zeggen, als we hard werken en onze belastingen betalen, moeten we verwachten dat de overheid verantwoordelijk is voor ons welzijn in latere jaren. Helaas is dit soort setup niet langer haalbaar.

Om een ​​voorbeeld te geven, wordt verwacht dat meer dan 100 miljoen Amerikanen in 2020 afhankelijk zouden zijn van een soort van overheidssteun. onder degenen die getroffen zijn door de sluiting. Bovendien hebben individuen het recht om hulp te eisen, omdat ze hebben bijgedragen aan het systeem en er iets voor terug zijn beloofd. Het lijkt er echter op dat deze toezeggingen niet in hun geheel zullen worden vervuld. Simpel gezegd, de prijs is te exorbitant. Wat betreft de ultra-rijke, als de overheid de belastingen verhoogt om voor deze beloften te betalen, zouden ze gewoon naar naties gaan met lagere tarieven.

Dit betekent dat ouderwets nadenken over hard werken en vervolgens verwacht dat de overheid na u onjuist is. Dus, wat moet u in deze situatie doen? Degenen die op zoek zijn naar financiële stabiliteit op lange termijn, moeten overwegen om naar een van de rechtse kwadranten, B of I te verhuizen: respectievelijk grootschalige bedrijfseigendom of investeringen. Nogmaals, de ervaringen van zijn twee ouderfiguren gaven Kiyosaki een waardevolle les in deze situatie. Zijn biologische vader heeft lange uren als overheidsfunctionaris opgezet en hij verwachtte een comfortabel pensioen. Maar toen verloor hij zijn positie als gevolg van een politiek geschil, en hij werd verbannen om voor de Hawaiiaanse regering te werken. Hij was echt verrast. Hij probeerde een paar commerciële inspanningen, ondanks dat hij geen eerdere expertise had in de kwadranten van B en I, maar ze faalden allemaal en hij raakte diep in de schulden. Hij begreep bitter dat hij niets kon doen om te voorkomen dat hij niet zou vallen.

Terwijl Kiyosaki zijn kinderen opvoedde, had zijn vader een systeem van passief inkomen gebouwd, een continue pijplijn van rijkdom die constant op zijn bankrekening stroomde. Hij was al vroeg in zijn jeugd bij het I kwadrant gekomen, en het diende als een beschermende barrière voor de rest van zijn leven.

De vier kwadranten trekken individuen aan met verschillende achtergronden.

Kiyosaki leerde over het fundamentele onderscheid tussen individuen met verschillende sociaaleconomische achtergronden door te luisteren naar zijn "rijke vader."Het drong tot hem door dat hun persoonlijkheidstypes fundamenteel anders waren als het ging om hun houding over arbeid en geld. De belangrijkste les die we hieruit kunnen trekken is: de vier kwadranten trekken individuen uit verschillende achtergronden.

Laten we eerst en vooral het e-kwadrant bekijken. Dit zijn de mensen die voor bedrijven werken. Iemand die van nature naar dit kwadrant trekt zal vaak termen als "veiligheid" en "voordelen" gebruiken in hun gesprekken. Ze moeten een gevoel van veiligheid, die kan worden verstrekt door een schriftelijk contract, een maandsalaris, en baan extraatjes. En ze worden vaak gemotiveerd door angst - angst voor mislukking en angst voor financiële ondergang. Medewerkers kunnen variëren van conciërges tot CEO ' s en voorzitters van corporatie. Wat hen echt onderscheidt is niet hun handelen, maar de contractuele zekerheid die zij hebben gekozen.

Het s kwadrant is de tweede. Dit zijn personen die zelfstandig zijn of die eigenaar zijn van kleine bedrijven. Deze individuen houden van de vrijheid om "hun eigen baas te zijn."Wat geld betreft, houden ze er niet van dat hun inkomsten door anderen worden bepaald — als ze er moeite voor doen, verwachten ze dat ze op de juiste manier worden gecompenseerd. Aan de andere kant, als ze niet goed werk te verrichten, ze beseffen dat hun loon zou worden verlaagd. Ze zijn vaak perfectionisten, geloven dat niemand anders kan voer een grotere taak uit dan zij zelf. Onafhankelijkheid is voor hen in deze situatie belangrijker dan geld. Ze worden ook gemotiveerd door angst, in dit geval de angst om hun vrijheid van hun ouders te verliezen.

Tot slot komen we bij het B kwadrant, dat bestaat uit grote bedrijfseigenaren. Ze staan in veel opzichten lijnrecht tegenover de mensen die in de sector wonen. Ze geven er de voorkeur aan zichzelf te omringen met intelligente individuen uit alle lagen van het leven, niet alleen die in hun eigen categorie. Het is hun vermogen om te delegeren waar ze het meest trots op zijn. Henry Ford was een bekende figuur in dit opzicht. Ondanks het feit dat hij niet de meest bekwame financieel analist of werktuigbouwkundige was, was erg goed in het werven van mensen om die banen voor hem uit te voeren. Degenen die in het B-kwadrant werken hebben de mogelijkheid om hun hele bedrijf draaiende te laten terwijl ze helemaal niets doen. In plaats daarvan, ze zijn verantwoordelijk voor het toezicht op een systeem dat blijft om inkomsten te genereren voor hen.

Uiteindelijk bereiken we het I kwadrant, waar de investeerders zitten. Dit kwadrant wordt vaak beschouwd als het domein van de ultra-rijken. En hun vermogen om gemeten risico ' s te nemen is wat hen onderscheidt van de anderen. Ze zijn niet bang voor volatiliteit op dezelfde manier als gokkers zijn. Echter, in tegenstelling tot gokkers, ze genieten van het onderzoeken van hun risico ' s, dus het is niet langer een potentieel gevaarlijke propositie. Als het gaat om het investeren, een slimme investeerder als Warren Buffet kan omarmen de gevaren van een financieel onvoorspelbare wereld terwijl tegelijkertijd ervoor te zorgen dat hij of zij begrijpt alle van de risico ' s die betrokken zijn beter dan iemand anders. Dit is het belangrijkste kenmerk voor iedereen die financiële onafhankelijkheid wil bereiken.

De meest bepaalde methode om financiële onafhankelijkheid te bereiken is om eigenaar van een bedrijf te worden en uw winst te gebruiken om investeringen te doen.

Als u deze aantekeningen leest, is het waarschijnlijk dat u geïnteresseerd bent in financiële onafhankelijkheid. En tenslotte, wie niet? Het houdt in dat het de vrijheid heeft om uw passies na te streven - of het nu gaat om de wereld, het verzamelen van kunst of duiken met mantarays - wanneer u maar wilt. De vraag is, hoe kom je op dat punt? Overweeg de levens van veel van 's werelds rijkste mensen; Je zult zien dat ze allemaal op dezelfde weg zijn gegaan als jij. De belangrijkste les om hiervan weg te nemen is: de meest zekere methode om financiële onafhankelijkheid te bereiken is om een ​​bedrijfseigenaar te worden en uw winst te gebruiken om te investeringen.

Het is interessant om op te merken dat individuen die in het verleden rijk werden, zoals Bill Gates, Rupert Murdoch en Warren Buffet begonnen in het B -kwadrant en vervolgens naar het I -kwadrant migreerden. De verklaring hiervoor is heel eenvoudig. Het is noodzakelijk om geld te verwerven om rijk te worden. En de meest zekere manier om dit te doen is om een ​​investering te doen - of het nu gaat om aandelen, beleggingsfondsen of onroerend goed. Om succesvol te investeren, hebt u echter een gestage stroom van geld en tijd nodig. En de meest effectieve methode om dit te doen is om een ​​bedrijf te starten waarmee u geld kunt verdienen terwijl u slaapt. In het geval van Kiyosaki's "rijke vader" en zijn hotelbedrijf, betekent dit dat het in staat is om een ​​uitgebreid systeem op te zetten dat kan functioneren, zelfs als u er niet bent.

En tenzij u een klaar voorraad contant geld hebt, wordt u ook beperkt in uw beleggingsopties. Wanneer u grote hoeveelheden geld verstandig investeert, kunt u daarentegen overstappen van de financiële stabiliteit van bedrijfseigendom naar de echte financiële onafhankelijkheid die gepaard gaat met grootschalige investeringen. Er is nog een andere dwingende stimulans om op deze weg te gaan. Als u het in bedrijf kunt maken, zult u goed gepositioneerd zijn om in de toekomst als belegger te slagen. U kunt zien welke bedrijfsideeën u bijna instinctief de beste beleggingsrendementen op lange termijn zullen bieden.

Mogelijk maakt u zich op voor het investeren van mislukking als u dit soort zakelijke kennis niet hebt. Als gevolg hiervan doen veel individuen in de E- en S -kwadranten uitslagpogingen om snel naar het I -kwadrant te gaan, maar ze falen jammerlijk omdat ze geen kennis hebben van wat een succesvol bedrijfssysteem is. Omdat ze geen eigen grote organisatie hebben, hebben ze bovendien beperkt geld om te investeren. Als gevolg hiervan worden hun investeringen nog riskanter. Nu is het mogelijk dat u geen ambitie hebt om een ​​groot bedrijf te starten of te beheren, maar u wilt toch een investering doen. Als dit de route is die u wilt nemen, moet u op zijn minst vertrouwd raken met de verschillende soorten investeerders. We gaan er in het volgende gedeelte meteen naar toe.

Het is mogelijk om beleggers in vijf categorieën te categoriseren.

Voor de meerderheid van de individuen is het idee om belegger te worden intimiderend. Leren surfen op een strand bekend om zijn tijgerhaaien geeft de indruk dat je op een tropisch eiland bent. Een beginnersbelegger daarentegen kan een zelfverzekerde belegger worden met een beetje instructie. Dus wat onderscheidt bijvoorbeeld een beginner van iemand als Warren Buffet, bijvoorbeeld? De belangrijkste les om hiervan weg te nemen is: het is mogelijk om beleggers in vijf categorieën te categoriseren. Het nul-financieel-intelligentie niveau is het eerste van deze niveaus. Helaas valt de meerderheid van ons in deze groep. Dit zijn de individuen die, zelfs als ze tijdelijk rijk zijn, niets hebben om in de aandelenmarkt te investeren. Dit komt door het feit dat ze meer schulden verzamelen dan hun salaris kan ondersteunen. Voordat ze kunnen overwegen beleggers te worden, moeten ze eerst hun financiële huis op orde krijgen.

Het tweede niveau staat bekend als het niveau van de spaarders-verliesers. Zoals de naam al aangeeft, is dit ook een mate van financiële analfabetisme voor de deelnemers. De conventionele wijsheid is al lang dat alleen het behoud van geld in de toekomst financiële stabiliteit zou bieden. Omdat de rentetarieven in de hedendaagse economie zo laag zijn, zal alleen het plaatsen van uw geld op een bankrekening zeer weinig rendement op uw investering opleveren. Bovendien, zoals we getuige waren tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2008, werden personen die hun geld hadden geïnvesteerd in obligaties-dat wil zeggen door de overheid gesteunde leningen die werden gebundeld in pensioenplannen-vaak gedwongen hun activa te liquideren. Alleen besparingen zullen niet genoeg zijn.

De I'm-Too-Busy-Investor is het derde niveau van de piramide. Dit zijn personen die gewoon hun geld aan een financieel adviseur geven zonder enige overweging. Ondanks het feit dat deze beleggers vaak succesvoller zijn dan de vorige twee categorieën, worden ze toch een aanzienlijke hoeveelheid risico gehad. Zoals veel mensen ontdekten na de financiële crisis van 2008, bleek hun "vertrouwde expert" alles te zijn behalve dat, en ze verloren daardoor aanzienlijke hoeveelheden geld. Dit komt door het feit dat ze hun geld hebben begaan aan personen die geen succesvolle investeerders waren. In tegenstelling tot dit waren ze gewoon werknemers van financiële adviesmaatschappijen.

Het vierde en laatste niveau is het II-Professional-niveau. Dit is de allereerste soort belegger die wordt erkend. Dit zijn personen die zich informeren over verschillende beleggingsonderwerpen, zoals aandelen of onroerend goed. Bovendien doen ze hun eigen diepgaande onderzoek. Hun investeringen worden hierdoor meer geconcentreerd en ze leren waardevolle financiële vaardigheden die hen gedurende hun hele leven goed zullen dienen als gevolg van deze ervaring. In deze fragiele omgeving zouden we allemaal profiteren van het bereiken van dit kennisniveau, ongeacht wat we nog meer bereiken. Een financiële opleiding is een fantastische investering op zichzelf.

Daarna komen we op het kapitalistische niveau. Dit is het niveau waarop Warren Buffett werkt. Het bestaat uit twee fasen. Eerst en vooral word je een succesvolle B, of een bedrijfseigenaar. Nadien leidt u uw fondsen om in meer risicovolle ondernemingen. Het is het meest directe pad naar enorme rijkdom, maar het is ook de moeilijkste berg om te veroveren. Als het opzetten van een bedrijfsimperium niet uw doel is, is het "I'm-a-professionele" beleggersniveau misschien realistischer voor u.

Geld kan onlogische emoties opwekken, die we moeten leren beheersen.

We zijn niet altijd logische wezens. Af en toe onderscheidt de "irrationele" ons als mensen, zoals wanneer we verliefd worden. Onze irrationaliteit daarentegen kan een serieus probleem zijn als het gaat om geld. De belangrijkste les om hiervan weg te nemen is: geld kan onlogische emoties opwekken, die we moeten leren beheersen. Er zijn veel van ons die irrationele zorgen hebben over een breed scala aan onderwerpen. Om een ​​voorbeeld te geven, toen Kiyosaki een jonge man was die in de luchtmacht diende, volgde hij een training over hoe in de wildernis te leven in het geval dat zijn vliegtuig werd neergeschoten. Zijn studenten moesten leren hoe ze bij één gelegenheid slangen konden eten. Zodra de instructeur een onschadelijke tuinslang uitbracht, sprong een van de leerlingen, een jonge, macho -piloot, onmiddellijk op, schreeuwde en schoot uit de klas. Zijn angst voor slangen had zijn leven overgenomen, en hoe hard hij ook probeerde, hij kon het niet onder controle krijgen.

Geld, zoals slangen, kan bij bepaalde mensen sterke gevoelens van angst opwekken. Investeren heeft de mogelijkheid om normaal redelijke individuen te transformeren in hysterische wrakken - wrakken die, zoals die piloot, overeind springen, schreeuwen en schieten uit het gebouw. Het feit is dat veel mensen het moeilijk vinden om rationeel over geld te denken, omdat het zo belangrijk is voor ons welzijn. Als gevolg hiervan is het voor veel mensen een emotioneel onderwerp. Neem bijvoorbeeld de manier waarop de Financial Markets Act. Vanwege angst en hebzucht bewegen ze niet 'rationeel', maar springen ze maar tuimelen wild van Cliff naar Cliff.

Als het op geld aankomt, is het echter van cruciaal belang dat uw redenering heerst over uw emoties. In werkelijkheid hoeft beleggen in onroerend goed of de aandelenmarkt niet zo gevaarlijk en eng te zijn als veel mensen geloven. De regels van het spel zijn eigenlijk vrij eenvoudig, vergelijkbaar met die van het bordspel Monopoly. Wanneer u wordt ontmoedigd door het vooruitzicht om te verliezen, onthoud dan gewoon dat de meest effectieve methode om te winnen in het spel is om zoveel mogelijk lucratieve "huizen" te verwerven. In de werkelijke wereld van geld kunnen die 'huizen' alles zijn, van huurwoningen tot aandelen, maar de redenering is hetzelfde, ongeacht het soort actief. Weten hoe je logisch naar geld moet kijken en dan begrijpen hoe je het moet krijgen, is een echt talent .... Kiyosaki leerde deze les op de harde manier vroeg. Zijn vrouw en hij werden gedwongen uit hun voertuig te leven als gevolg van zijn streven naar financiële onafhankelijkheid.

In plaats van te bezwijken voor begrijpelijke angst en het opgeven van hun doelen, wisten ze zeker dat als ze bij hun plan zouden blijven, ze succesvol zouden zijn. Als gevolg hiervan hebben ze geleidelijk en zorgvuldig een winstgevend bedrijf opgericht. Ze werden miljardairs vier jaar na het starten van hun bedrijf.

Voor financieel succes is het belangrijk om weinig maatregelen te nemen, terwijl de lange termijn in gedachten wordt gehouden.

De spreekwoordelijke uitdrukking "Een reis van duizend mijl begint met een enkele stap" is bekend bij de meesten van ons. In plaats van te zeggen: "Een reis van duizend mijl begint met een enkele stap", is het beter om te zeggen dat "een reis van duizend mijl begint met één cent." Financieel onafhankelijk zijn vereist een aanzienlijke hoeveelheid inspanning en tijd. Als gevolg hiervan zou je voorzichtig moeten zijn om op korte termijn rijk te worden. Het feit is dat niemand ooit rijk is geworden, en nog belangrijker, niemand is ooit rijk gebleven, door alleen op de korte termijn te focussen. In deze tijd zijn we omringd met Get Rich Snelle oplichting, zoals de vele cursussen en publicaties die onmiddellijke rijkdommen beloven. Velen van hen hebben een geweldige ring voor hen. In feite is de enige persoon die zal profiteren van hun verkoop echter degene die ze verkoopt. En de persoon die ze verkoopt, heeft hun geld bijna altijd al gedurende een lange periode verzameld.

De belangrijke les hier is dat om financieel succes te bereiken, weinig acties moeten worden ondernomen, terwijl de lange termijn in gedachten houdt. We hebben de neiging om onmiddellijke tevredenheid te zoeken. Alles lijkt gericht te zijn op het verkrijgen van wat we willen zo snel als we het willen, ongeacht hoe lang het duurt. Zoals het spreekwoordelijke gezegde echter luidt, werd Rome niet op een dag gebouwd. In werkelijkheid begonnen veel van 's werelds meest succesvolle investeerders als weinig beleggers en werkten zich op. Vergeet niet dat zelfs Warren Buffet op een bepaald moment in zijn carrière op een bepaald moment in zijn carrière van deur tot deur begon te verkopen. Als gevolg hiervan moet u klein beginnen en doelstellingen vaststellen die haalbaar zijn. Zet niet teveel druk uit op jezelf of je geld bij het nastreven van rijkdom.

En denken in termen van de lange termijn impliceert het aanpakken van de toekomst met pragmatisme. Helaas zal de toekomst minder werkstabiliteit opleveren, omdat het informatietijdperk naar verwachting zeer onvoorspelbaar zal zijn. Raak niet verslaafd aan het verkrijgen van geld via uw huidige werk, zelfs als het een geweldige en goedbetaalde. Het is onwaarschijnlijk voor onbepaalde tijd. Houd dit in gedachten, op lange termijn, samengestelde investeringen zijn de meest effectieve methode om financiële onafhankelijkheid in de loop van de tijd te bereiken. Wat is een samengestelde investering en hoe werkt het? Vandaag investeren - hoe weinig ook - en het herinvesteren van eventuele inkomsten of winst betekent klein beginnen en uw portfolio op de lange termijn opbouwen. Omdat uw investering in omvang is toegenomen, zullen uw inkomsten ook in omvang zijn toegenomen. Aan het einde van de dag zullen uw inkomsten blijven groeien. Albert Einstein merkte bijvoorbeeld ooit op: "Samengestelde interesse is het achtste wonder van het universum."

Om financiële onafhankelijkheid te bereiken, moet u ook een investering doen in iets anders: uw financiële educatie. Het kan net zo belangrijk zijn voor uw veiligheid op lange termijn als iets anders. In vergelijking met een gevaarlijke beleggingsportefeuille, kan het hebben van een solide kennis van de aandelenmarkt of de vastgoedsector veel voordeliger zijn. Dan, zelfs als er in de toekomst iets misgaat, heb je de vaardigheden die je nodig hebt om weer op weg te gaan naar financiële onafhankelijkheid!

Samenvatting van het boek Rich Dad's Cashflow -kwadrant in zijn geheel.

De belangrijkste les in deze aantekeningen is dat er vier verschillende manieren zijn om geld te verdienen: als werknemer, als zelfstandigen of als eigenaar van een klein bedrijf, als eigenaar van een groot bedrijf, of als belegger. Zelfs hoewel er geen 'juiste manier' is om je leven door te brengen, als je financiële onafhankelijkheid wilt bereiken, is het beter om betrokken te raken bij grootschalig bedrijfseigendom en investeringen. Bovendien, zelfs als u geen bedrijfseigenaar wilt worden, is investeringen nog steeds belangrijk, omdat het u voor de rest van uw leven een passieve bron van inkomsten biedt. Omdat geld zo belangrijk is, is het vaak een zeer emotioneel onderwerp om te bespreken. Ons leven kan in handen zijn zodra we financiële risico's rationeel kunnen bekijken en de controle over onze financiën kunnen nemen. Advies dat in actie kan worden gebracht: als u de kans hebt, doe dan nu een verstandige investering. Wat uw leeftijd ook is, het is een goed idee om meteen te beginnen met investeren. Hoewel beleggen enig risico met zich meebrengen, is er vaak net zoveel gevaar in verband met uw dienstverband of de zekerheid van uw pensioen als bij beleggen. Zelfs als u aandelen of onroerend goed koopt die goed zijn bestudeerd, zal uw investering u waarschijnlijk later in het leven financiële stabiliteit bieden als deze correct wordt gedaan.

Koop boek - Rich Dad's Cashflow Quadrant van Robert T. Kiyosaki met Sharon L. Lechter

Geschreven door BrookPad Team gebaseerd op het cashflow -kwadrant van Rich Dad door Robert T. Kiyosaki met Sharon L. Lechter

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.