The Twelve Caesars by Suetonius

De twaalf Caesars van Suetonius

Een kijkje in de triomfen en tragedies van de eerste twaalf keizers van het Romeinse rijk

De twaalf Caesars van Suetonius

Koop boek - The Twaalf Caesars van Suetonius

Wat is de plot van de roman The Twaalf Caesars?

De twaalf Caesars (121 CE) is een van de meest levendige biografische werken die ooit zijn geschreven en worden beschouwd als een van de grootste literatuurwerken die ooit zijn gemaakt. Het vertelt het leven van de individuen die de ultieme autoriteit in Rome hebben gehouden na de overgang van de stad van een republiek naar een rijk in 27 v.Chr. En is soms eigenwijs, spectaculair en dramatisch. Suetonius was nauw bekend met het hofleven, omdat hij op een bepaald moment in zijn carrière als privé -secretaris was gediend voor een van die keizers, Hadrianus. Als gevolg van zijn onderzoek is hij in staat om inzicht te geven in de hoogtepunten en lage punten van de vroege jaren van het rijk, en om zowel de deugden van zowel de deugden van de bovennatuurlijke keizers als hun al te dane menselijke tekortkomingen in het boek The Twaalf Caesars te verlichten .

Wie leest het boek The Twaalf Caesars?

  • Geschiedenisliefhebbers en classicisten
  • Drama en intriges fans zullen dit boek leuk vinden.

Wie is Suetonius precies?

Gaius Suetonius Tranquillus werd geboren in 69 CE in een rijk Romeins familie. Hij was de zoon van een rijke Romeinse familie. Naast biografieën van prominente mensen van zijn tijd, publiceerde hij studies over een breed scala van onderwerpen, waaronder de rol van courtisans in het politieke leven, poëzie en de Romeinse cultuur. Hij was ook een productieve onderzoeker en denker. Het keizerlijke hof werd ook bediend door Suetonius gedurende de regisseur van keizers Trajan en Hadrianus, onder andere. Het bekendste boek van Suetonius, The Twaalf Caesars, is geschreven in 122 CE, waardoor het zijn meest recente werk is.

Wat zit er precies voor mij in? De heersers van Rome waren fascinerende mensen, en dit boek vertelt hun verhaal.

Het Romeinse rijk, dat zich uitstrekte van het noorden van Engeland tot de Sahara -woestijn, van Portugal tot het Midden -Oosten, was een van de krachtigste rijken in de geschiedenis, die zich uitstrekte over een uitgestrekt gebied. En in het midden van dit enorme rijk regeerde een alleenstaande man die volledige controle had over alles: de keizer. De heersers van Rome kunnen aardig of verschrikkelijk, medelevend of wreed, rationeel of gestoord zijn; Ze kunnen zelfs krankzinnig zijn. In deze aantekeningen zullen we in de eerste plaats een kijkje nemen naar de keizers van Rome, zoals gezien door de ogen van Suetonius, de Romeinse historicus. We zullen kijken naar hun successen en tragedies, hun dwaasheden en ondeugden en alles daartussenin. Het is een fascinerend verhaal. Dus laten we dit feest beginnen. Een van de onderwerpen die in deze notities worden behandeld, zijn hoe Caesar volledige autoriteit kreeg, waarom zoveel keizers voortijdig stierven en hoe het idee dat Nero werd geschud terwijl Rome verbrand tot stand kwam.

Julius Caesar was een harde en ambitieuze leider.

Deze scène speelt zich af rond 85 v.Chr., Wanneer een jong kind van 15 jaar oud rouwt om het verlies van zijn vader. Als gevolg van de dood van de familiepatriarch heeft de jongere de leider van zijn huis overgenomen. Julius Caesar was zijn voornaam. Wordt volwassen is een moeilijke periode in de wereld. Rome wordt overspoeld in een burgeroorlog tussen plebeiaanse populisten en een conservatieve aristocratie die al tientallen jaren heeft geduurd. De aristocratie overwon na een bloedige strijd. Sulla, een conservatieve commandant, werd benoemd als de eerste dictator van het land. Caesar, de neef van een van de meest gerenommeerde leiders van de populisten, Gaius Marius, werd hierdoor een potentieel doelwit. Hij was beroofd van zijn erfenis en werd gedwongen om zich te verbergen. Sulla verloopt hem uiteindelijk, maar hij doet dit met een vleugje angst in zijn stem terwijl hij zijn proclamatie levert. Caesar, beweert hij, had alle kenmerken van een man die op een dag de republiek op zijn knieën zou brengen. Hij is niet helemaal onjuist.

Caesar wacht niet om te zien of Sulla van gedachten verandert over de gratie, en hij hoeft niet te doen. Hij verliet Rome om in het leger van de Republiek te dienen. Tegen 78 v.Chr. Was de dictator echter overleden en was Caesar teruggekeerd. De jonge man, net als zijn oom, is een vurige populist die toevallig ook een grote spreker in het openbaar is. Deze jaren zagen hem zich vestigen als een burgerwacht tegen elite -corruptie en een pleitbezorger voor de gewone mensen wiens rechten hij vocht in de rechtbanken en tribunalen van Rome. Caesar is een brute tegenstander, zoals iedereen die hem kruist snel ontdekt.

Wanneer hij wordt ontvoerd door piraten terwijl hij de Egeïsche Zee oversteekt, maakt hij duidelijk dat hij zaken bedoelt. Zijn ontvoerders willen 20 talenten van zilver in ruil voor zijn vrijlating. Caesar is verontwaardigd over dit aantal, dat hij als veel te laag beschouwt. Hij staat erop het te verhogen tot 50 talenten, wat meer dan 3000 pond zilver is. Ze doen dit en het losgeld wordt aan de piraten betaald. Dit is echter niet de conclusie van het verhaal. Nadat hij gevangen is genomen, belooft Caesar zijn ontvoerders dat hij elk van hen zal opsporen en doden zodra hij wordt vrijgelaten. Ze geloven dat hij een grapje maakt, maar hij is echt serieus. Terugkerend naar de Egeïsche Zee, bouwde hij een vloot schepen. Caesar volgde zijn belofte door na het succesvol opsporen van de piraten. Hij heeft ze vermoord en hun lijken aan een kruis genageld.

Tegen 69 v.Chr. Was de politieke carrière van Julius Caesar al goed op gang. Dat is het jaar waarin hij werd benoemd om de financiën van de stad Rome te beheren. Aan de andere kant werd hij geagiteerd. In dezelfde periode had Alexander de Grote de hele wereld overwonnen. Wat heeft hij aan de andere kant bereikt? Er zijn hier en daar een paar overwinningen geweest, maar niets echt historisch. Dat gaat echter veranderen.

Julius Caesar was een militair genie die ook een geweldige redenaar was.

In het licht van de toenemende autoriteit van Caesar, beginnen conservatieven en aristocraten zich zorgen te maken over zijn toekomst. Het is niet moeilijk om te begrijpen waarom. Hier is een jonge man met veel potentieel die uit een zeer radicale achtergrond komt en militaire ervaring heeft om op te starten. Bovendien heeft hij het oor van de werkende en middenklasse. Dan is er zijn voorliefde voor het opzetten van gladiatorenshows, waarvan velen geloven dat het een truc was om een ​​privéleger te vergaren in de hoofdstad van de Romeinse Republiek. Het idee om die krijgers te gebruiken om de Senaat aan te vallen en Caesar op te richten als Supreme Leader is zelfs in bepaalde kringen gedreven. Angstige senatoren verhuisden snel om een ​​regel te geven die het aantal gladiatoren beperkt dat elk individu in de stad Rome kon behouden. Caesar heeft hen beter geworden. Caesar daarentegen had zijn eigen persoonlijke leger niet nodig. Hij heeft zijn zinnen gezet op het leger van de Republiek.

In 60 v.Chr. Liep Julius Caesar voor de functie van consul, de hoogste politieke positie in de stadstaat van Rome. Conservatieven doen alles wat ze hebben om hem ervan te weerhouden te winnen. Zelfs Cato, een senator die bekend staat om zijn integriteit, steunde het kopen van stemmen om te voorkomen dat Caesar president werd. Niets doet ertoe, omdat Caesar de overwinning won bij de verkiezingen. Als onderdeel van zijn eerste jaar als consul installeerde Caesar zichzelf als gouverneur van verschillende Romeinse provincies, waaronder Cisalpine Gallië in Noordoost-Italië en Illyricum, dat nu in het hedendaagse Servië en Montenegro is. Dit plaatst hem in directe leiding over vier legioenen, in totaal ongeveer 14.000 soldaten. Hij heeft een sterk gevoel dat grootheid dichtbij is.

Caesar heeft uitzonderlijke vaardigheden voor militaire leiderschap. Mannen onder zijn leiderschap worden geen troepen genoemd, maar eerder als 'kameraden'. Als gevolg van hun verliezen in de strijd weigerde Caesar zijn haar te knippen of zijn baard te scheren totdat de doden waren teruggebracht voor de rechter. Dit soort leiderschap genereert loyaliteit - evenals moed - in zijn volgers. Een bondgenoot van Caesar's vangt de achtersteven van een vijandelijk schip tijdens een van de veldslagen op zee. Een mes snijdt door zijn hand en snijdt het af. Onverschrokken bestuurt hij het schip en duwt alleen gewapend met zijn schild de aanvallers van het dek. Toen Caesar met zijn troepen in 49 v.Chr. Naar Rome terugkeerde, had hij de Germaanse stammen onderworpen die de noordelijke grenzen van de Republiek waren binnengevallen. Hierna barst een burgeroorlog uit, met Caesar aan de winnende kant deze keer. Hij neemt de rol van dictator en hanteert complete en totale autoriteit.

Hij heeft amper vijf jaar de macht, maar hij gebruikt die tijd om de loop van de geschiedenis fundamenteel te veranderen. Zijn heerschappij versnelde de val van de Romeinse Republiek en de opkomst van het Romeinse rijk in zijn plaats. Vanaf dit punt zullen personen die kunnen beweren dat ze van Caesar kunnen worden afgeleid, over de stad Rome regeren.

Octavian is een sluwe strateeg.

Caesar is zeker over zijn eigen betekenis voor de stad Rome: "Als er iets met mij gebeurt, zal een nieuwe burgeroorlog uitbarsten", verklaart hij. Het is in 44 v.Chr. Dat zijn profetie uitkomt, wanneer een bende senatoren hem drieëntwintig keer in de borst steken. Rome bevindt zich midden in een crisis. De plebeiaanse volgelingen van Caesar zijn vastbesloten om wraak te nemen op hun held, die volgens hen is vermoord door laffe aristocratie. De moordenaars zien zichzelf op zichzelf als helden. Deze personen stopten de dictator Caesar om de Republiek omver te werpen en zichzelf als zijn heerser te vestigen. De vraag is nu wie Rome daarna zal regeren-een andere dictator of een zogenaamde keizer in het patroon van Caesar? Na de dood van Caesar waren er drie potentiële opvolgers op de troon.

Brutus en Cassius, de senatoren die de moord op Caesar uitzetten, vertegenwoordigen een terugkeer naar de Republiek van de oudheid en het herstel van de Romeinse manier van leven. De commandant, Mark Antony, een vriend van Caesar, was voor een andere militaire dictatuur. Dan is er Octavianus, de 18-jarige adoptiebezoon van Caesar, die in beeld komt. Waar gelooft hij precies in? Het is moeilijk te zeggen, maar het is duidelijk dat hij een strategie heeft. Antony gebruikte publieke woede om Brutus en Cassius in ballingschap in Griekenland te dwingen, waar ze blijven. Ze blijven echter een gevaar, omdat men nooit weet wanneer ze kunnen worden opgeroepen naar Rome aan het hoofd van een militaire expeditie. Om een ​​einde te maken aan deze dreiging, zijn Octavianus en Antony aan elkaar gebouwd. Elke man leidt een leger naar Griekenland, en in de slag om Philippi in 42 v.Chr. Brutus en Cassius worden de strijdkrachten vernietigd door de Romeinen.

Na het vermoorden van Brutus transporteert Octavian zijn hoofd naar Rome, waar het aan de voet van het monument van Caesar wordt geplaatst. Op het slagveld was hij net zo onverzettelijk als zijn adoptievader thuis was. In één geval, wanneer gevangenen in afwachting van executie informeren naar de mogelijkheid om een ​​eervolle begrafenis te ontvangen, reageert hij door te suggereren dat ze de kwestie op zich nemen met 'The Carrion Birds'. Maar de vrede die was gevestigd tussen Octavianus en Antony kwam neer toen Antony en Cleopatra, de heersers van Egypte, geliefden werden.

Octavianus slaagde erin de senaat te overtuigen dat dit een voorloper was van een aanval op de stad Rome. Hoe? Cleopatra en Caesar waren daarentegen ook geliefden. Caesarion, de zoon van Cleopatra en Caesar, werd geboren als gevolg van hun relatie, en Cleopatra verklaarde hem als Caesar's legitieme opvolger te zijn. Vanuit het perspectief van Rome lijkt het erop dat Antony deze claim probeerde te gebruiken als een onderhandelingschip. De troepen van Antony werden verslagen door het leger van Octavian in 31 v.Chr., Met de goedkeuring van de Senaat. Antony en Cleopatra plegen beide zelfmoord en Caesarion is vermoord. Er kan tenslotte maar één Caesar's zoon ter wereld zijn. Na jaren van burgerlijke conflicten heeft de stad Rome zijn rust herwonnen. Het is Octavianus die dient als de lynchpin van deze kolonie. In 17 v.Chr., Na iets meer dan een decennium van dictatuur, nam hij de naam Augustus aan en klom hij op naar de positie van keizer van de stad Rome.

Augustus was een bescheiden en zuinig individu.

Na de moord op Julius Caesar verklaart Augustus zichzelf imperator Caesar Divi Filius - commandant Caesar, zoon van het goddelijke - en neemt de titel van keizer Caesar Divi Filius aan. Augustus lijkt een gunstige behandeling van de goden te ontvangen. De rijkdom die hij terugnam van de schatkist van Cleopatra in Egypte, heeft bijgedragen aan de afronding van zijn vredesakkoord. Na de conclusie van de burgeroorlogen bloeide de handel. Nogmaals, de welvaart van Rome neemt toe en het rijk begint zich opnieuw te verspreiden. Dit markeert het begin van de Pax Romana-de 200-jarige periode van Romeinse vrede en rust. Hoe ziet de persoonlijkheid van Augustus eruit? Van de Zoon van de God Caesar wordt verwacht dat hij een tiran is, of op zijn minst een man zijn gevuld met keizerlijke arrogantie, maar Suetonius schildert een compleet ander beeld van hem.

De woning van Augustus was op de Palatine Hill, een van de zeven heuvels van Rome die historisch als woning heeft gediend voor de elite van de stad. Hoewel het een passend prachtige setting is voor een keizer, vallen zijn woning en manier van leven op in vergelijking met die van zijn buren. In plaats van marmer heeft hij ervoor gekozen om zijn huis uit eenvoudige baksteen te laten bouwen. Het heeft niet de sierlijke tegelvloeren die de rijken leuk vinden, en het meubilair is zo eenvoudig en utilitair als die in de huizen van gewone mensen.

De bestedingsgewoonten van Augustus waren ook zuinig. Hij kleedt zich niet in het opzichtige keizerlijke gewaad dat traditioneel wordt gedragen door keizers, in plaats daarvan kiest hij voor de handgeweven kleren die zijn vrouw en dochters voor hem creëren. Buffetten zijn ook niet zijn favoriete soort keuken; In plaats daarvan geeft hij de voorkeur aan het voedsel van gewone mensen: grof brood, vers geperste kaas, groene vijgen en verse vis uit de omliggende Middellandse Zee. Als het gaat om alcohol, drinkt hij nooit meer dan drie glazen wijn in één vergadering. Augustus was volgens Suetonius een mooie en elegante man, zelfs op oudere leeftijd, maar hij leek zich geen zorgen te maken over zijn fysieke uiterlijk. Tot het punt, verzorging irriteert hem omdat het interfereert met belangrijkere zaken. Hij beveelt drie kappers om zijn haar te knippen of zijn baard tegelijkertijd te scheren om deze onaangename klusjes zo snel mogelijk te voltooien. Augustus leest zijn brief terwijl ze werken.

De meest onderscheidende eigenschap van de keizer is daarentegen zijn rustige gezicht. Nadat hij een publiek had gekregen bij Augustus tijdens een militaire campagne in de Alpen, bekende een Gallische leider naar verluidt dat hij van plan was de keizer over een klif te slingeren nadat hij een publiek bij hem had gekregen. Volgens de chef: "Ik zou mijn plan hebben gevolgd als het niet was geweest voor het zien van dat serene gezicht dat mijn hart verzachtte."

Caligula was de zoon van een Romeinse godheid.

Gaius Caesar verving Tiberius als keizer in het jaar 37. De Romeinen zijn niet erg bekend met Gaius, of Caligula, zoals hij meer bekend is-zijn bijnaam "Little Boot," betekent "Little Boot" in het Latijn. Ze waren echter bekend met zijn vader, Germanicus en zijn vader. Germanicus was de belichaming van het ideaal van de perfecte Romeinse man gedurende zijn hele leven. Hij was een briljant redenaar in zowel Latijn als Grieks, en hij kon zonder aarzelen de literaire meesterwerken van beide talen citeren. Naast zijn vermogen om een zwaard te hanteren, was hij ook bekend om zijn moed en bekwaamheid in handgevechten. Hij was een model burger van het slagveld, zo elegant als hij was vriendelijk in zijn interacties met anderen.

Augustus had overwogen Germanicus als zijn opvolger te benoemen, maar uiteindelijk koos hij Tiberius als zijn opvolger. Tegen de tijd dat Germanicus stierf, was hij in 37 n.Chr. al overleden. Caligula was de enige die nog over was. "Little Boot" werd verwacht om te stappen in een aantal enorme schoenen. Caligula was succesvol bij het verkrijgen van de genegenheid van de Romeinse mensen voor zijn vader. De burgers van Rome verzamelen zich in de straten om hem te zien als volgt op de begrafenisprocessie van Tiberius. Onlookers roepen hem uit, met woorden van genegenheid zoals "ster", "baby", "huisdier", en "chick", onder andere.

Caligula werd de derde Caesar van het Romeinse Rijk toen de Senaat hem met een overweldigende meerderheid het gezag gaf, waardoor hij als derde Caesar van het Romeinse Rijk werd opgericht. Tijdens de eerste maanden van zijn bewind, vestigde hij zich als een populaire en competente koning, en zijn populariteit groeide van daaruit. Tijdens zijn bewind liet hij de ballingen terugkeren naar Rome, de families verzoenen die verscheurd waren door de politiek, en veroordeelde gevangenen die beschuldigd waren van misdaden onder Tiberius. In ruil voor de afschaffing van gedespiseerde belastingen, zijn enorme gladiatoren en racing brillen georganiseerd voor het plezier van het grote publiek. Iets is echter niet helemaal juist. Voorafgaand aan zijn dood zocht Tiberius advies van een astroloog genaamd Thrasyllus over wie hem zou moeten vervangen als keizer. Caligula werd door Thrasyllus ervan in kennis gesteld dat hij geen kans meer had om keizer te worden dan hij op eigen benen de Golf van Napels overstak.

Caligula werd achtervolgd door deze profetie. Dan verzamelt hij elk commercieel schip zijn handen op en verankert ze in een lijn die drie mijl van Baiae naar Puteoli strekt, twee locaties aan weerszijden van de Golf van Guinee. De schepen zijn dichtgetimmerd en vuil is op de top van hen gestapeld, het vormen van een kunstmatige "weg" over de zee om de scheepvaart te vergemakkelijken. Caligula heeft deze bizarre constructie twee dagen lang op en neer gemarcheerd, volledig vergezocht naar alles om hem heen. Het heeft het begin van iets groots.

De ondergang van Caligula is de omverwerping van een monster.

Als gevolg van deze verdeeldheid verdeelt Suetonius de heerschappij van Caligula in twee perioden: het tijdperk waarin hij werd geregeerd als een keizer, en de periode waarin hij heerser als een "monster". Op het einde, het is in deze tweede garb dat hij zijn stempel op historische gebeurtenissen. Caligula beschouwde zichzelf als een god in zijn eigen verbeelding. Hij geloofde dat de Romeinen dit zouden moeten erkennen, dus bouwde hij een tempel toegewijd aan zijn eigen goddelijkheid. In het midden van de structuur is een verguld standbeeld van de monarch. Een cirkel van sculpturen van de andere goden wordt rond het gebouwd, hun hoofden verwijderd en vervangen door likenesses van hun own.Priests, aan de andere kant, offer offers aan hem in de vorm van flamingo's, pauwen, fazanten, en kippen. De trots van Caligula is echter niet zijn enige fout; het is zijn wreedheid die hem onderscheidt als een echt monster. Hij gebruikt slechts zelden zijn gezag zonder het ook te misbruiken.

Overweeg de karakters van Gaius Piso en Livia Orestilla. Gegeven Piso's positie als een senator, het is alleen natuurlijk dat hij zou vragen de zegen van de keizer voor zijn huwelijk. Echter, op het feest feest, Caligula drukt ongenoegen met iets Piso zegt. Hij instrueert zijn mannen om Orestilla terug te vervoeren naar zijn eigen woonplaats, wat ze snel doen. Hij laat haar na een paar dagen vrij, maar na het ontdekken dat ze nog steeds van plan is om Piso te trouwen, communiceert hij haar uit de stad Rome. Na het leren dat ze de kleindochter van een vermaarde schoonheid was, beval de keizer de executie van Lollia Paulina, de vrouw van een consulair legeraanvoerder genaamd Gaius Memmius. Caligula, aan de andere kant, was al moe van haar geworden. In plaats van Paulina te verdrijven, verbood hij haar ooit weer seks te hebben met een man.

Zelfs Caesonia, de dame die hij echt genegenheid lijkt te hebben, wordt aan ernstige mishandeling onderworpen. Hij vernederde haar voor zijn vrienden en vertelt haar dat hij niet met haar zal trouwen totdat ze hem een eigen kind heeft gegeven. De aankondiging van de geboorte en het huwelijk werden gelijktijdig door Caligula gemaakt op het moment van de geboorte. In de loop van de tijd nam Caligula de dorst naar wreedheid toe. Op dit moment is het voldoende om de leden van de Senaat te vernederen, bijvoorbeeld door ambtenaren te gelasten te vluchten voor kilometers achter zijn strijdwagen of dreigen met zijn paard te benoemen tot consul-generaal. In de volgende dagen nodigt hij degenen uit die hem beledigd hebben om voor hem te komen in zijn kamers-die al heimelijk hun moord op voorhand hebben bevolen. Als gevolg van hun falen om te komen, maakte hij de casual observatie dat ze zelfmoord moeten hebben gepleegd. Andere keren, blijkbaar op een bevliging, sluit hij de oma's af, waardoor de burgers van Rome honger lijden.

Dit soort despotisme is onaanvaardbaar. Ontevreden troepen die samenwerken met de politieke tegenstanders van Caligula in de Senaat hebben de 28-jarige keizer in 41 CE vermoord. Citaat "De wreedheid van Caligula kon worden gezien in alles wat hij zei en deed, zelfs tijdens zijn uren van vrije tijd, plezier, en banqueting," de auteur schrijft.

Claudius: een heerser die onwaarschijnlijk en angstig lijkt.

Caligula is vermoord. Het nieuws van zijn moord bereikte het keizerlijk paleis op Palatijn Hill zodra het werd ontvangen. Toen Claudius, de 51-jarige oom van Caligula, het nieuws leerde, gaat hij ervan uit dat hij het volgende slachtoffer zal zijn. Paleiscoups leiden vaak tot de dood van zowel de keizer als zijn naaste mannelijke familieleden, wat logisch is. Claudius verbergt zich achter een gordijn als hij voetstappen hoort buiten het paleis, wat erop wijst dat zijn tijd kort is. Zijn voeten werden ontdekt door een soldaat. Het lijkt alsof het gordijn terug getrokken is. Claudius gaat op zijn knieën, verwacht te worden getroffen door een zwaard, en roept om vergeving van het publiek. De hamer slaat nooit het doelwit. In plaats daarvan drukt de soldaat zijn bewondering uit voor de nieuwe heerser van Rome.

Tot nu toe is het leven van Claudius niet erg vrolijk geweest, wat begrijpelijk is. Inderdaad, hij heeft veel accolades ontvangen-hij is immers een directe afstammeling van Julius Caesar zelf. Hij heeft echter nooit een uitstekende gezondheid gehad. Hij heeft epileptische aanvallen en loopt met een vreemd mank, wat ongebruikelijk is voor hem. Als hij praat, stottert hij en drools, wat erop wijst dat hij opgewonden is. Gedurende zijn hele leven is hij onderworpen aan een onverbiddellijke spot. Met name Caligula had het genoegen hem te vernederen. Het lijkt erop dat Claudius de dood tijdens de regering van Caligula ontweek, omdat de keizer het genoegen nam hem te vernederen en hem slecht te laten lijken. Als Claudius keizer wordt, komt de sneering tot een einde. Zijn algehele gezondheid is ook aanzienlijk verbeterd.Hij daarentegen is verlamd door angst. Ook dit is begrijpelijk.

Claudius werpt nooit zijn beeld als een man die uitzonderlijk zwak is, en dit geeft zijn tegenstanders reden om bang voor hem te zijn. Een tiental percelen werden tegen hem gelanceerd gedurende zijn dertien jaar aan de macht. De plotters zijn meestal dicht bij de hand wanneer u ze nodig hebt. Een intrige wordt door zijn eigen slaven gepland; een ander wordt gevormd door zijn vrouw, Messalina; en een derde wordt uitgebroed door de hooggeplaatste senatoren in de stad Rome. Claudius ' geestelijke gezondheid verslechtert in elk geval, ondanks het feit dat zijn tegenstanders worden aangehouden en uitgevoerd. Hij wordt grillig, vraagt zich af waarom de mensen die hij vermoord heeft niet bij hem zijn. Niet een gemene jest van het soort dat Caligula genoot van het creëren, maar echte befuddlement van het deel van het publiek. Zijn heerschappij daarentegen is niet zonder resultaat. Bijvoorbeeld, het was Claudius die de verovering van Groot-Brittannië voltooide dat vele jaren eerder onder leiding van Julius Caesar was begonnen.

Claudius ' geluk komt tot een einde in 54 CE, wanneer hij, samen met de gehele Senaat, is vermoord. Suetonius noemt een paar mogelijke verdachten, met inbegrip van zijn vierde vrouw, Agrippina, die wordt beschuldigd van het zetten van vergif in zijn favoriete paddestoel schotel terwijl hij sliep.

Nero is een ijdele en onvolmaakte persoon.

Als Claudius met Agrippina trouwt, adopneemt hij haar zoon Nero, die onder zijn zorg opgroeit. Dat plaatst Nero als de volgende in lijn van opvolging, wat een van de redenen is dat velen geloven dat Agrippina verantwoordelijk was voor het vergiftigen van Claudius ' maaltijd. Hij was 16 jaar oud toen hij werd gekroond tot keizer op de treden van het koninklijk paleis. Hij lijkt te hebben de makings van een succesvolle heerser. Als eerbetoon aan Augustus, legt hij sterk de nadruk op vriendelijkheid en vriendelijkheid van zijn kant. Hij verlaagt de belastingen die het meest op de rug van de gewone mensen vallen en geeft zijn eigen geld uit om de stadsmuren van Rome uit te breiden en een nieuw kanaal te bouwen. Wanneer hij wordt gevraagd om de uitvoering orders te ondertekenen, zucht hij en zegt dat hij wenst dat hij nooit had geleerd om te schrijven, omdat het zijn leven zou hebben gered. Helaas, het is allemaal een fase productie.

Wanneer de gedachten van de jonge keizer dwalen, hij dagdroomt niet over de grootsheid van Rome, maar over zijn eigen beroemdheid. Vooral, hij streeft naar erkenning als een echt grote kunstenaar. Hij oefent het lyre, een stringed instrument dat eruit ziet als een kleine harp die hij in zijn handen houdt, en hij werkt aan het verbeteren van zijn zangstem. Om dit te doen, besteedt hij dagen aan zijn rug met een groot lood gewicht vastgebonden over zijn borst. Daarnaast maakt hij gebruik van klysma's om een gezond gewicht te behouden en vermijdt het eten van appels, waarvan wordt aangenomen dat ze schadelijk zijn voor de stembanden. De resultaten van zijn pogingen zijn onvoldoende, aldus Suetonius, die zijn stem karakteriseert als "feeble en gruff".

Nero daarentegen is blij met zijn ontwikkeling. Na het citeren van een Griekse adage waarin staat dat ongehoorde liedjes nooit prettig zijn, begon hij concerten te organiseren voor de hogere klassen van Rome. Nero's optredens zijn al meer dan 10 uur bekend en de bezoekers mogen het pand niet verlaten. De enige uitweg is om dood neer te vallen, of tenminste lijken te zijn dood, en worden genomen op een brancard-een misleiding dat meer dan een paar deelnemers konden trekken met succes.

Nero was gefascineerd door een verscheidenheid aan kunst, waaronder muziek, maar hij had ook de wens om de architectonische structuur van Rome te herbouwen. In het jaar 65 CE, een catastrofale brand overspoelde de stad, volledig vernietigen van haar historische kern. Veel Romeinen denken dat Nero het vuur heeft ingesteld om zijn doel te bereiken, namelijk het transformeren van het kapitaal naar iets meer als zichzelf. Is het mogelijk dat Nero degene was die het vuur startte? Suetonius gelooft dat hij dat deed, en in deze passages kunnen we de oorsprong achterhalen van het idee dat Nero niets deed terwijl Rome brandde. Volgens Suetonius klom Nero een toren met uitzicht op de stad en zong toen de hele dramatische compositie The Fall of Troy terwijl hij daar stond te kijken naar het vuur.

Nero's excessen leidden tot zijn ondergang.

Na het Grote Vuur van Rome, dat zich in 65 CE voordeed, begon alles te verslechteren. Senatoren zijn van plan om hun verborgen monarch omver te werpen, maar hun schema wordt gedwarseld. Nero's positie is nu veiliger dan ooit. Hij heeft nu een leeg doek om zijn creatieve aspiraties te vervullen, dankzij het wrak van de stad om hem heen. Er is maar één probleem: hij heeft al de keizerlijke schatkist van al zijn fondsen leeggemaakt. Dit kasstroomprobleem werd snel opgelost door Nero, die de rijkdom van kooplieden, aristocraten en familieleden in beslag nam-zelfs door hen te vermoorden-om de situatie te verlichten. De Romeinse aristocratie begon te zoeken naar een alternatief voor hun keizer omdat ze bang waren hun leven te verliezen. Volgens Nero, zijn rijkdom bedoeld om te worden verspild, en degenen die verantwoordelijk zijn voor hun geld worden beschouwd als misers. Zoals hij beroemde, "echte heren voortdurend gooien hun geld over."

Hij streeft ernaar om aan zijn eigen verwachtingen te voldoen. Bovendien draagt hij nooit meer dan eens dezelfde kleding en gambles zijn rijkdom op het resultaat van een enkele dobbelsteen. Als hij iemand vindt die hij leuk vindt, laveert hij ze met gifts.A gladiator genaamd Spiculus en een lyre muzikant genaamd Menecrates komen om het soort landgoederen te bezitten die voorheen werden aangewezen voor oorlogshelden op deze manier. De paarden en muilezels die zijn rijtuig trekken en zijn bezittingen dragen zijn beide in zilver, net als zijn rijtuig zelf. Als hij kiest voor boot, zijn de oevers van de rivieren en de stranden van baaien bezaaid met makeshift bordelen om hem gedurende zijn reis tegemoet te komen. De vraag is, waar krijgt hij het geld te betalen voor al deze extravaganties? In één woord, het is een overval.

Het fortuin van de hele familie wordt geconfisqueerd, en de advocaten die de wil hebben voorbereid, worden beboet als een edelman weggaat en hem geen substantieel genoeg deel van zijn erfenis laat. Op de dag van de markt stuurt hij agenten om illegale stoffenkleurstoffen te verkopen aan nietsvermoedende klanten die zich niet bewust zijn van hun aankoop. Een groothandel die een kleine hoeveelheid van deze kleurstof koopt wordt valselijk beschuldigd van het overtreden van de wet en verliest zijn bedrijf aan de keizer als gevolg van deze beschuldiging. Nero maakt gebruik van verschillende methoden om zijn doelstellingen te bereiken, waaronder moord. Neem bijvoorbeeld zijn tante Domitia, aan wie hij een dodelijke dosis laxeermiddel geeft nadat hij haar tot bed heeft ontdekt vanwege ernstige constipatie. Hij nam bezit van haar erfenis voordat ze zelfs was overleden.

Als een opstand tegen Nero in Spanje uitbreekt, schold de bange hogere klassen van Rome achter het hoofd van de opstand-een generaal genaamd Galba-en steun hem. In 68 CE, zowel de Senaat als de soldaten erkend Galba als keizer en verkondigde hem de eerste Romeinse keizer. Nero commits zelf omdat hij gelooft dat hij geen andere optie heeft.

Galba en Otho regeerde slechts een jaar elk, het jaar van de kortlevende keizers.

Wanneer Augustus's vrouw, Livia, aan het begin van zijn heerschappij een baaiboom planten, wordt hij de eerste Romeinse keizer. Het gedijt en wordt uiteindelijk bekend als de "Julio-Claudische dynastie." Augustus ' erfgenamen dragen laurel kransen gemaakt van de bladeren van de boom, en ze nemen stekken van hen om nieuwe bomen van hun eigen planten. Deze zijn ook symbolisch van aard. Als een van de sapjes sterft, wordt gedacht dat de dood van de planter die het geplant heeft op handen is. In het jaar 68 CE, het is Livia's eigen boom die achter bij de basis, brengt ongeluk aan het hele gezin. Als gevolg van Nero's zelfmoord is de Julio-Claudiaanse lijn officieel uitgestorven. Galba, de initiatiefnemer van de opstand tegen Nero, probeert nu de troon te bestijgen.

Voor de opstand had hij het Rijk gediend als een loyale leider en een trouwe dienaar. Toen Caligula zijn soldaten in Spanje inspecteerde, werd hij geprezen voor het sprinten van 20 kilometer achter de wagen van de keizer, wat destijds een record was. Later moedigden zijn bondgenoten hem aan om na de dood van Caligula de macht over het Romeinse Rijk te nemen. Hij weigerde, en als gevolg daarvan won hij de dankbaarheid van Claudius voor de rest van zijn leven. Galba, de generaal, was zich goed bewust van wie hij moest imponeren en welke voordelen hij zou krijgen als hij dat deed.

Keizer Galba, aan de andere kant, was niet in de zaken van het verlichten van anderen. Dit is een dilemma omdat zijn troepen hem niet op de troon hebben geplaatst uit de goedheid van hun hart, zoals vaak wordt geloofd. Ze hebben een aanzienlijke som geld aangeboden. Galba weigert zijn beloften na te komen en beweert op een hooghartige manier te beweren dat het zijn gewoonte is om soldaten te innen, niet om ze te kopen. Zijn verraad wordt niet lichtvaardig genomen door degenen om hem heen. De Duitse legioenen van Rome verklaarden hun eigen leider de keizer-een generaal genaamd Vitellius-en zetten op een mars op de hoofdstad .... Terwijl Galba zijn positie in stand houdt, maakt een ambitieuze senator met de naam Otho zijn eigen poging om zijn eigen status te bepalen.

De coup wordt gelanceerd door Otho, die woedend is dat hij is gepasseerd door Galba, die een senator heeft aangesteld met veel minder ervaring als zijn vervanger. Dat is een eenvoudige taak. Er is geen manier dat de troepen in de hoofdstad een vorst zouden beschermen die ze verachten, veel minder sterven in zijn verdediging. In reactie op het nieuws van de coup rende Galba de straat op om orde te herstellen, alleen om dodelijk aangevallen en vermoord te worden door een boze menigte. Hij is pas zeven maanden aan de macht in Rome. Otho, aan de andere kant, woonde niet voor een lange, lange tijd. Na te zijn uitgeroepen tot keizer in januari van het jaar 69 CE, hield hij zijn hele toekomst op een beslissende overwinning tegen Vitellius ' troepen. Op het einde, hoewel, hij overspeelt zijn hand, waardoor een goede defensieve positie ten gunste van de montage van een catastrofale aanval tegen.

Een langdurige en dodelijke burgeroorlog lijkt nu aan de horizon te liggen. Wanneer Brutus en Cassius ' namen worden gesproken, Otho, die nog steeds niet hersteld is van zijn trauma, is bezorgd om het te voorkomen. Op 16 april pleegde hij zelfmoord door zichzelf in de rug te steken met zijn eigen knife.Hij is pas over drie maanden keizer.

Vitellius en Vespasianus waren bittere rivalen voor het recht om de stad Rome te besturen.

Otho's zelfmoord heeft de burgeroorlog niet omgeleid die hij had gevreesd. Vitellius was een bekend persoon in de Romeinse wereld. Zijn onverzadigbare honger naar luxe is onquenchable. De schatkist loopt snel uit fondsen, en hij is toevlucht tot het heffen van hoge belastingen op gewone mensen terwijl ze de rijken plunderen. Critici van zulke tirannie blijven niet lang in hun posities. In deze maatschappij worden de fortuinden verbannen, terwijl de ongelukkige gepijnigd en zelfs vermoord worden. Tegen de zomer van 69 CE hadden de mannen van de Oost-legioenen van Rome hun moed verzameld en waren ze bereid om te rebelleren. Wie zal ze besturen, aan de andere kant, als ze Vitellius kunnen omvormen? Ze kijken door een lijst van provinciale autoriteiten om uit te vinden wie ze zijn. De namen van personen die ongeschikt zijn bevonden om aan te nemen dat de rol van keizer is gekruist. Op een gegeven moment komen ze iemand tegen die ze leuk vinden: Vespasianus.

Ondanks het feit dat Vespasianus niet afkomstig was van de senatoriale klasse, waaruit de meeste Romeinse keizers werden gekozen, had hij een voorname carrière. Bijvoorbeeld, het was Vespasianus die de drijvende kracht was achter Claudius ' invasie van Groot-Brittannië in de jaren 40. Een Joodse opstand in Judea werd onderdrukt onder zijn bevel in 66 CE, en hij werd met deze taak belast. Ondanks het feit dat hij niet in staat was om de overwinning te voltooien, iedereen gelooft dat hij goed uitgevoerd. De enige blemish op het Vespasiaanse record is een moment van indiscretie tijdens de regeerperiode van Nero die hem bijna zijn leven kostte: hij werd gedwongen om te vluchten nadat hij in slaap viel tijdens een van de beruchte muzikale concerten van de jonge keizer, wat resulteerde in zijn gevangenneming en executie.

Vespasianus was een zeer moeilijk persoon om te overtuigen. Als het er allemaal aan komt, inspireert een vreemde gebeurtenis hem om voor de troon te vechten. Zijn huis wordt vernietigd als een os breekt in, verstrooit het personeel en veroorzaakt de stoffering naar beneden vallen. Het, aan de andere kant, daalt af naar de grond en buigt zijn nek in overgave wanneer het ziet Vespasianus. Dat is zonder twijfel een positief voorteken. De opstand is begonnen. Ondanks de beste krijgers die het rijk te bieden had, verslechterde de positie van Vitellius als gevolg van voortdurende druk. Legion na legion, provincie na provincie, na de provincie, na de provincie, na de provincie, na de provincie, na de provincie, na de provincie. Vitellius probeert uit angst voor zijn leven op te treden-maar geen senator, magistraat of consul kan worden gevonden om zijn plaats in te nemen als gevolg van zijn inspanningen.

Als hij zegt dat de troepen van Vespasianus de poorten van de stad naderen, vlucht hij naar de kamers van het keizerlijk paleis om zich te verstoppen voor de vijand. Zijn locatie wordt ontdekt door een voorhoede, en de troepen martelen hem voordat hij een vlucht naar beneden gooit. Zijn lijk wordt door de straten van Rome gedragen voordat hij aan het eind van de film in de rivier de Tiber wordt gegooid. Vespasianus werd formeel tot keizer uitgeroepen op 22 december 69. Toen hij zijn vader opvolgde, werd hij de vierde man in een enkel kalenderjaar om die eer te behouden.

Vespasianus was een sluwe en sluwe heerser.

Aanvankelijk wordt Vespasianus beschreven als zijnde "verward" door zijn nieuwe positie, aldus Suetonius. Wat voor soort keizer denk je dat hij zal blijken te zijn? Rome was een ongeorganiseerde en chaotische stad geworden als gevolg van Nero's extravaganties en een jaar van burgerlijke staat Vespasianus ontdekt de oplossing van zijn vraag: hij zal de keizerlijke discipline in het hele rijk herstellen. Dat houdt in dat alles wordt bestraft wat als speling of soepeler wordt beschouwd. Een man die sterk ruikt naar parfum, nadert Vespasianus om hem te bedanken voor een commissie, maar Vespasianus walst van de situatie en annuleert zijn eigen orde. "Als het knoflook was geweest, had ik niet zo veel last gehad," gaf hij naderhand toe. Bij een andere gelegenheid werd hij gepresenteerd met een aanvraag voor een speciale schoenentoelage van een militaire brigade. Als gevolg hiervan trekt hij af en deelt hij hen mee dat ze in de toekomst op blote voeten moeten wachten.

Vespasianus is geen fan van hen die hem vleit. Zodra de leden van zijn hof beweren dat hij afstamt van een soldaat die met de hemelse held Hercules heeft gestreden, barst de koning lachend uit. Hij is zich terdege bewust van zijn bescheiden begin en ziet geen reden om ze te verbergen. Deze nederigheid is ook in het hart van zijn bereidheid om rudeness op een toevalligheid te tolereren. Op een van zijn reizen buiten Rome, kwam hij over Demetrius de Cynic, een filosoof die bekend stond om zijn bijtende tong. Wanneer hij nadert, weigert Demetrius om hem te verwelkomen en roept in plaats daarvan een denigrerend commentaar op. Vespasian zei net: "Goede hond!" in antwoord. Vespasianus, aan de andere kant, had zijn eigen ondeugden. De keizerlijke schatkist is nog steeds op een laag punt, en hij heeft grote ambities voor de toekomst. Bijvoorbeeld de bouw van het amfitheater dat vandaag bekend staat als het Colosseum begon in deze jaren.

Wat was de strategie van Vespasianus?Hij verheft corrupte ambtenaren naar hoge posities, maakt een oogje dicht terwijl ze misbruik maken van hun posities om smeergeld te verzamelen, en vervolgens beschuldigt hen van afpersing zodra ze zijn belast met het. In de tussentijd belanden hun zieke winsten in hun eigen bankrekeningen. De spons-truc is genoemd naar het feit dat de keizer zijn ambtenaren in het water zaait alvorens ze droog te knijpen met een spons. Een andere aanpak is het simpelweg heffen van belastingen op voorheen onbelaste goederen-zoals openbare herstrooms-die voorheen waren vrijgesteld van belasting.

Vespasian's urinoir belasting wordt gecrediteerd met het samenbrengen van de term pecunia non olet, wat betekent "geld niet ruiken." In reactie op de klacht van zijn zoon dat hij te ver was gegaan in het opladen van openbare toiletten, gaf Vespasianus hem een munt die in beslag was genomen van de eerste dag van de winst en vroeg hem of het smelt. Het antwoord van Titus was "nee, papa." Toen Vespasianus werd gevraagd, werd hij ontmoet met een verbaasd uitdrukking. "Het lijkt te zijn gekomen direct uit het urinoir!" zei hij. Vespasianus, aan de andere kant, ondanks zijn gebreken, was een zeer populaire keizer. Op 24 juni 79 CE, hij bezweek aan natuurlijke oorzaken na een tienjarige regeerperiode van macht.

Vespasian heeft een droom waarin hij een set van perfect uitgebalanceerde schalen ziet, net voordat hij sterft. Claudius en Nero zitten in een pan, terwijl hij in de andere zit met zijn twee zonen, Titus en Domitianus. Het is een toekomstvisie. Tijdens het bewind van zijn familie-de Flavische dynastie-werd Rome voor hetzelfde aantal jaren geregeerd als door Claudius en Nero.

Ik ben zoals mijn vader. Ik ben zoals mijn zoon.

Titus, de oudere zoon van Vespasianus, nam als keizer op 24 juni 79 CE op toen hij 39 jaar oud was. Titus was een zeer begaafde jonge man. Hij was een ervaren zwaardvechter, een getalenteerde harpist en een vloeiende en welbespende spreker van het oude Griekse. Hij was ook hartstochtelijk toegewijd aan zijn vrienden en familie. De zoon van Claudius, Britannicus, was een bijzondere bron van genegenheid voor hem als kind. De beker van Britannicus was besmet door Nero's gif, en Titus nam de resterende inhoud van de beker om zijn mededogen te tonen voor zijn vriend, die door de keizer gedood was. Hij kwam gevaarlijk dicht in de buurt om zichzelf te doden.

Zijn vader benoemde hem tot zijn rechterhand in Judea, en hij vestigde al snel een reputatie in de regio. Toen Vespasianus tot keizer werd verheven, nam Titus het bevel over van de activiteiten van het Rijk. Het was onder zijn bevel dat de Romeinse troepen braken door de muren van Jeruzalem, die het laatste bolwerk van de anti-Romeinse Joodse opstandelingen waren geweest. Het was een vernederend verlies op alle fronten. In het jaar 70 werd de stad verwoest, zijn heilige plaatsen werden gesloopt en de mensen werden uit hun huizen verdreven.

Titus ' triomf verhoogde hem tot de status van een held over het rijk, en hij werd zelfs bekroond met een erekroon in Egypte voor zijn inspanningen. Geruchten verspreiden dat hij ambities had om te ascenden naar de keizerlijke troon, maar hij haastte zich naar Rome om zijn trouw te beloven aan zijn vader, Vespasianus, die het jaar daarvoor was gestorven. Zijn vaders bewind werd meedogenloos beschermd door hem in de hoofdstad, en hij hield persoonlijk toezicht op de executies van verraderlijke ambtenaren en generaals die de grens overstaken. Vele Romeinen namen deze brutaliteit als een teken dat ze te maken hadden met een tweede Nero, maar na het vervangen van zijn vader in 79 CE bleek Titus een milde vorm van keizer te zijn.

Hij beschermt de eigendomsrechten van zijn volk, geeft een publiek aan iedereen die het vraagt, en schaft de geheime politie af, die door Caligula was gecreëerd en op grote schaal werd veracht. In de nasleep van een reeks branden en een aardbeving die verwoestingen heeft aangericht op het hele Italiaanse schiereiland, verwijderde hij de decoraties van zijn eigen woonplaats en verspreekte hij ze naar de openbare structuren. Hij zucht naar het avondmaal, zich realiseren dat hij niemand een gunst had gedaan in de afgelopen 24 uur. "Mijn vrienden," hij huilt, "Ik heb de hele dag verspild!" Titus ' regel duurde slechts twee jaar, maar hij liet een blijvende afdruk op de stad waar hij werd geboren en getogen. Het was tijdens zijn bewind dat het Colosseum, dat een wereldwijd embleem van Rome zou worden, klaar was.

Domitianus heeft op brute wijze een einde gemaakt aan de Flavische dynastie.

Titus zegt zijn laatste woorden net voor het flauwvallen en bezwijken aan de dood. Hij gelooft dat het niet alleen is dat hij op zo'n jonge leeftijd sterft, omdat hij niets heeft gedaan wat hij betreurt. Hij neemt dan een moment om na te denken over zijn eerdere opmerkingen. Dan herinnert hij zich dat er één ding is waar hij echt spijt van heeft in zijn leven. Het was zijn beslissing om Domitianus, zijn broer en opvolger te laten doorgaan met het samenzweren tegen hem. Dat was de enige fout in zijn onfeilloze leven. Hij was niet in staat om hem te doden of zelfs te verbannen hem vanwege zijn onvermogen. Zijn falen om te interveniëren heeft nu geleid tot een prijs die door Rome wordt betaald. Titus was altijd een zeer heldere child.Domitianus, aan de andere kant, was gewoon aan de top van zijn sociale stratum, de bevoorrechte senatoriale elite waarin zijn vader de macht van de macht had stuwkracht hem en zijn broers en zussen. Hij had een goede opleiding en was bekwaam, maar hij viel niet altijd op.

Terwijl hij nog een jonge man was, probeerde hij vrij te breken uit de schaduw van zijn oudere broer door een militaire expeditie te organiseren naar Duits grondgebied. Als gevolg daarvan kreeg hij een harde uitbrander om zo dwaas te handelen. Vanaf die dag reisden Vespasianus en Titus samen in een koets naar openbare evenementen, met Domitianus trailing ze te paard achter de koets. Hij lijkt volledig verrast te zijn door de dood van Titus. De kracht die hem geschonken is als gevolg van jaren van intrigeren tegen zijn broer heeft hem verdonseld achtergelaten wat ermee te doen. Gedurende vele maanden was hij opgesloten in zijn kamer, waar hij zijn dagen doorbracht met het verzamelen van vliegen met scherpe naalden. Hij wordt gewekt door een plotselinge opwinding van belang in de maatschappelijke verbetering. Hij herbouwt structuren die zijn verwoest door branden, verhoogt het loon van de troepen, en zet meer grondgebied opzij voor de graanproductie. Echter, deze veranderingen lijken niet om zijn aandacht voor zeer lang te houden.

Domitianus leidt nu zijn wraakzuchtige neigingen naar andere mensen. Hij doodt individuen op de aansporing van het moment. In één geval is het slachtoffer een ziekelijk kind dat op een acteur lijkt die hij veracht; in een ander is het slachtoffer een historicus die een onbeduidende opmerking maakt die hem irriteert. Hij martelt gevangenen die in het bezit zijn van belangrijke informatie, en hij doet de handen van degenen die dat niet doen. Vaak brengt Domitianus het slachtoffer in zijn kamers, waar hij spottend spreekt over barmhartigheid en mededogen voor hen. Nadat ze zijn gesust in een vals gevoel van veiligheid, bestelt hij zijn handlangers om ze voor hem te vermoorden. Echter, helaas voor de stad Rome, Domitianus was in veel betere staat dan zijn broer, Titus. Echter, het was pas na 14 jaar van misbestuur dat hij, zoals zovele andere keizers voor hem, met geweld op zijn knieën werd gebracht. In 96 n.Chr. werd hij doodgestoken door zijn eigen metgezellen en dienaren.

Domitianus ' s lijk wordt weggenomen door openbare begrafenisbedrijven, die hem en zijn aardse leven met weinig meer waardigheid behandelen alsof hij een gewone pauper zelf was geweest. Het is het einde van de Flavische dynastie, evenals de conclusie van ons verhaal.

De Twaalf Caesars sluiten met een laatste samenvatting.

Wat deze opmerkingen werkelijk overbrengen is dat Julius Caesar niet lang voor zijn dood van bestuur was, maar dat hij een impact had op het pad van de geschiedenis. Na hem werd de stad Rome geregeerd door keizers, die goddelijke heersers waren met onbeperkte autoriteit. Het lot van het Rijk werd nu voornamelijk bepaald door het karakter van de individuen die de hoogste posities in het rijk bezetten. De Julio-Claudianen waren de eerste die arriveerden: er was de sluwe Augustus, de vergeten Tiberius, de gevaarlijke Caligula, de doddery Claudius, en de vainglorious Nero. Na de dood van Nero begon het jaar van vier keizers: Galba, Otho, en Vitellius kwamen allemaal in een korte tijd. Vespasianus, aan de andere kant, bleef. Hij bleek een zeer competente heerser te zijn. Hij werd opgevolgd door zijn zonen, die bekend stonden als de Flavianen. Titus had hetzelfde niveau van stabiliteit en gezond verstand als zijn vader. Domitianus, aan de andere kant, was gek. De dynastie kwam tot een einde als gevolg van zijn fout en de dood in 96 CE.

Koop boek-De Twaalf Caesars door Suetonius

Geschreven door BrookPad Team gebaseerd op de twaalf Caesars van Suetonius

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.